Jedna jednostavna za pripremu, osvežavajuća i veoma zasitna salata.
Wakame su alge koje smo navikli da koristimo u miso supi, gde ih kuvamo. I za ovu salatu se mogu skuvati, a sasvim su fine i ovako nekuvane. Bogate su kalcijumom i vlaknima, pa je veoma korisno imati ih na jelovniku. Bije ih glas i da smanjuju holesterol i pomažu prevenciju arteroskleroze.
Potrebni sastojci:
- 2 krastavca
- šolja wakame algi
- 2 kašike pirinčanog sirćeta
- 1 kašika sosa sosa
- 2 kašikice mirina
- soli po ukusu
- kašika peršunovog lista
- rotkvice i susam za ukrašavanje
Krastavce dobro oprati, pa oljuštiti, ili ne, zavisi od toga kako volite da ih jedete. Mi više volimo da ostavimo koru.
Iseći krastavce, posoliti i pustiti da puste vodu, pa pritisnuti i ocediti. Ja volim da ih izrendam na tanke kolutove.
Wakame namočiti u vrućoj vodi, pa ih dobro isprati hladnom vodom. Ako nisu već izrezane na trakice, iseći ih na sitno.
Pomešati sastojke, ukrasiti rotkvicama ( ili ne...) i poslužiti.
Sastojke za ovu salatu možete kupiti, po sasvim pristojnim cenama u kineskom tržnom centru u bloku 70, ili na sajtu: http://promenter.rs/, ili u dobro snabdevenim prodavnicama zdrave hrane.
No comments:
Post a Comment