Odlična pita sa bundevom i jabukama. Prava gozba za one koji vole pite, i orahe, i grožđice u rumu... i baklave... jer se ova bogata pita preliva još i šećernim sirupom. Savršen zalogaj za ušuškavanje pod ćebe sa dobrom knjigom. Još bolja ako se podeli sa nekim koga volite...
- 150 g kora za pitu
- 2 jabuke
- 300 g bundeve
- 100 g oraha
- kašikica ekstrakta vanile
- kašičica mlevenog cimeta
- kora od 1/2 limuna
- 50 g suvog grožđa
- mala čašica ruma
- 220 gr šećera
Rernu zagrejati na 200°C.
Orahe propržiti, pa iseckati na krupnije.
Suvo grožđe potpiti u rum i ostaviti da nabubri.
Oljuštiti jabuke,
pa koru sačuvati.
Preliti koru jabuke sa oko 3 dl vode, dodati 100 g šećera i kuvati petnaestak minuta da sirup malo postane gušći.
Izrendati jabuke i bundevu, pa u njih dodati seckane orahe, suvo grožđe zajedno
sa rumom, cimet, koru od limuna, ekstrakt vanile i ostatak šećera. Sve dobro promešati.
Nauljiti vatrostalnu zdelu, pa staviti prvo dve kore na dno. Rešati na dalje red nadeva, pa koru, pa tako dok se ne potroše i nadev i kora.
Iseći pitu kao kad se pravi baklava, samo na veće komade
.
Peći prvo malo pokriveno peki papirom, a zatim otklopljeno, dok pita ne porumeni.
Kada je pita gotova preliti je prelivom od 300 gr šećera i
proceđene vode od kore jabuka. Ostavite pitu
da upije preliv i da se dobro ohladi.
No comments:
Post a Comment