Friday, November 16, 2018

pita sa bundevom i jabukama



Odlična pita sa bundevom i jabukama. Prava gozba za one koji vole pite, i orahe, i grožđice u rumu... i baklave... jer se ova bogata pita preliva još i šećernim sirupom. Savršen zalogaj za ušuškavanje pod ćebe sa dobrom knjigom. Još bolja ako se podeli sa nekim koga volite...









  • 150 g kora za pitu
  • 2 jabuke
  • 300 g bundeve
  • 100 g oraha
  • kašikica ekstrakta vanile
  • kašičica mlevenog cimeta
  • kora od 1/2 limuna
  • 50 g suvog grožđa
  • mala čašica ruma
  • 220 gr šećera








Rernu zagrejati na 200°C.

Orahe propržiti, pa iseckati na krupnije.

Suvo grožđe potpiti u rum i ostaviti da nabubri. 

Oljuštiti jabuke, pa koru sačuvati. 

Preliti koru jabuke sa oko 3 dl vode, dodati 100 g šećera i kuvati petnaestak minuta da sirup malo postane gušći.

Izrendati jabuke i bundevu, pa u njih dodati seckane orahe, suvo grožđe zajedno sa rumom, cimet, koru od limuna, ekstrakt vanile i ostatak šećera. Sve dobro promešati.






Nauljiti vatrostalnu zdelu, pa staviti prvo dve kore na dno. Rešati na dalje red nadeva, pa koru, pa tako dok se ne potroše i nadev i kora. 

Iseći pitu kao kad se pravi baklava, samo na veće komade
.
Peći  prvo malo pokriveno peki papirom, a zatim otklopljeno, dok pita ne porumeni.


Kada je pita gotova preliti je prelivom od 300 gr šećera i proceđene vode od kore jabuka. Ostavite pitu da upije preliv i da se dobro ohladi.







No comments:

Post a Comment