Sunday, December 2, 2018

posni kolač od banana i jabuka - Vegan Banana Bread



Još jedan kolač sa bananama, a ima ih na blogu već petnaestak, pa biste se mogli zapitati - čemu toliko. Prvo, od svih banana bredova koje sam pravila, samo su: ovaj prvi i ovaj drugi posni. A Milica veganica je poželela juče da napravimo još jedan. Ovaj deo je jasan, zar ne? A i... volim, pa volim i baš volim, nedeljom ujutro da razbudim kuću mirisom kolača sa bananom, šta ću - mnogo je lepo. A i ...tako se lako pravi. A i... naravno, veoma je ukusan. 





Još jedno lepo nedeljno jutro kod kuće. Šunjam se po netu, našla ovaj recept, na blogu koji do sada nisam videla, a odličan je. Jutro baš onakvo kakvo volim, mada bih mogla reći da sam mnogo više volela kad su dečije sobe bile punije.  Danas je samo najmanja Milica gore i samo ću nju probuditi mirisom kolača. Srednja Milica dolazi na desetak dana negde polovinom januara ( i , samo da se zna, ovog puta dovodi i dečka...). A ja se već vidim kako je ponovo ispraćam na aerodrom. Jednako podeljene duše kao svaki put. Velika Milica ima neke svoje puteve, u kojima se bori da ostane devojčica u ovom poprilično okrutnom svetu u koji je izašla nezaštićena. Eto... neka depresivna vibra od jutros, ili je samo primerena vremenu?



Po receptu u kolač idu dve veće prezrele banane. Mi smo imale tri, srednje velike, pa smo sve tri stavile. Kolač je nešto mekši - čitaj: sočniji, jer nije ostao nepečen, a ipak nema strukturu kao original, što se meni posebno svidelo.






Jedan fini čovek je snimio svoju prvu emisliju s one strane bare i ulepšao mi i jutro i vikend i život. Ima nade da će nastaviti da radi to što voli - 668. po redu Gistro FM emisija je u etru i sa njom i moje uživanje u novim i starim pločama. Jer, sama nemam ni dara ni vremena da pronađem sve ovo što mi ove emisije daju. Muzika, sećanja, planovi, miris kolača iz rerne, pregršt knjiga oko mene, kotao koji radi, kamera pred vratima isto radi(od juče, kad su majstori konačno otišli - za one koji su se pitali gde sam poslednjih desetak dana, ako ima takvih) i još jedno zimsko jutro u kome uživam u svojoj samoći. I miru, koji mi je očigledno dragoceniji od svega ostalog, jer se za njega očigledno najjače borim. A muzika, od svih prekrasnih pesama iz današnje emisije, ova od jutros traži da bude sačuvana:



... ili ipak ova?







A sad i recept:


  • 1 3/4 šolje brašna
  • kesica kašikice praška za pecivo
  • 1/4 kašikice sode bikarbone
  • 1 kašikica mešavine začina za medenjake ili već nekih mirisnih začina po ukusu
  • 1/4 kašikice soli
  • 3 do 4 kašike šećera u prahu - u zavisnosti od toga koliko su slatke banane, ovo se može prilagoditi
  • 1/2 šolje nekog biljnog mleka - mi koristimo sojino
  • 2 veće prezrele banane
  • 1 kašika blackstrap melase
  • 2 kašike putera od neke vrste oraha - ja sam prosto samo dobro izblendala blago prepržene lešnike, kao kad pravimo kikiriki puter
  • 1 kašikica ekstrakta vanile
  • 1 šolja rendane jabuke
  • opciono: seckano suvo voće i seckani orasi - one koje volite - mi smo stavile suvo grožđe i seckane propržene orahe, po pola šolje od svakog. Stavile smo i pet šest isečenih suvih kajsija.




Rernu podgrejati na 180ºC.

Prosejati brašno, šećer u prahu, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so.

Bananu, sojino mleko, puter od oraha, melasu i ekstrakt vanile izmuljati dobro u nekom blenderu. Ili štapastim mikserom. Dodati ovo u mešavinu brašna i mešati dok se ne dobije lepo ujednačena smesa bez ikakvih grudvica.

Dodati izrendane jabuke i suvo voće i orahe po volji. Mogu se dodati i parčići čokolade.

Prebaciti smesu u modlu postavljenu papirom za pečenje. Posuti odgore seckanim orasima, po volji.


Peći oko 40 minuta na 180ºC, pa smanjiti temeperaturu rerne na 170ºC i peći dok čačkalica ne pokaže da je kolač u potpunosti ispečen.

Ostaviti kolač da se hladi desetak minuta, po vađenju iz rerne, pa ga izvaditi iz kalupa i ostaviti da se ohladi u potpunosti pre sečenja. Ako imate dovoljno jaku volju... jer miriše tako zanosno...






  • 1 3/4 cup flour I use 1 cup spelt/white whole wheat + 3/4 cup unbleached white flour
  • 2 1/4 tsp baking powder
  • 1/4 tsp baking soda
  • 1 tsp pumpkin pie spice or cinnamon or other spices of choice
  • 1/4 tsp salt
  • 3 to 4 Tbsp powdered/fine sugar or sweetener depends on how ripe the bananas are. Use less or more. I use raw sugar or coconut sugar that has been ground to a fine state in a blender
  • 1/2 cup non-dairy milk
  • 2 large ripe bananas
  • 1 Tbsp blackstrap molasses
  • 2 Tbsp nut butter or use oil I use almond butter
  • 1 tsp vanilla extract
  • 1 cup grated apple 1 regular size apple shredded
  • A few Tbsps walnuts, pecans, vegan chocolate, dried fruit, chopped dates or other additions



Preheat the oven to 365 degrees F / 180ºc
In a bowl whisk all the dry ingredients really well. (flour through sugar, including sugar).
In a small blender, add banana, non-dairy milk, nut butter, molasses, vanilla. Blend until smooth. (You can also mash the banana in a bowl until smooth then mix in the non-dairy milk, nut butter and molasses). Add to the bowl. Mix until well combined into a stiff batter. Add grated apple. Add walnuts, other nuts, dates, or chocolate chips. I added 2 tbsp chopped walnuts, 1 Tbsp chopped cashews and 2 Tbsp chocolate chips. fold in well.
Transfer batter to parchment lined loaf pan. Sprinkle chopped nuts on top (optional).
Bake for 40 minutes at 365 degrees F / 180ºc.
Reduce heat to 350 degrees F / 170ºc. Bake for 10 to 15 minutes or until toothpick from the centre comes out almost clean.
Cool for 10 minutes in the pan. Remove from the pan and cool completely before slicing.








No comments:

Post a Comment