Sunday, July 14, 2019

posni kolač sa kajsijama i golicom




Izdašan, sočan, neobičan... Robustan kolač, gotovo seljački - kolač za zdrav apetit i ogromno uživanje. Od sasvim običnih sastojaka, u ne baš uobičajenoj kombinaciji. U testu, pored kajsija, skrile su se i dve rendane šargarepe. A gornji hrskavi sloj, hrskavost duguje golici. Kolač sa kremblom od bundevinih semenki - nemojte mi reći da nije nešto posebno!




Raspust je i vreme je za druženje sa kumom. Red priče, red nabavke za današnji ručak sa prvom milicom i njenim izabranikom. Druga milica se sprema da otperja iz gnezda, sad i zaozbiljno - dobila je posao u Hamburgu i sledećeg ponedeljka počinje da radi. 


Red priče, red kuvanja - druženje sa mojom kumom još od fakultetskih dana. Obe udajemo naše prve milice ovog leta, pa ima puno sasvim novih tema. Obema deca odoše iz zemlje, jer su im tamo negde prepoznali talenat i hoće da ga plate i neguju... Red novih situacija... I ponekog novog kolača.

I puno pitanja, onih koja se ne izgovaraju... o tome kud proletoše godine...



Ideju za kolač sam pronašla ovde. Kolač je veoma ukusan, a krembl je prosto prekrasan. Doduše, kolač se malo mrvi, ali nama to nije posebno smetalo.


Potrebni sastojci:
  • 4 1/3 šolje brašna
  • 1 3/4 šolje šećera
  • 7 kašika sojinog putera
  • 1 1/2 šolja mlevenih semenki od bundeve
  • 2 kašikice ekstrakta vanile
  • 2 kašikice sode bikarbone
  • 2 kašikice praška za pecivo
  • 1 kašikica cimeta
  • 1/2 kašikice soli
  • 2 šolje rendane šargarepe
  • 1 2/3 šolje sojinog jogurta
  • 3/4 šolje ulja, ja stavljam maslinovo u kolače
  • 400 g kajsija, iseckanih na kockice
  • 50 g čokolade




Rernu zagrejati na 180°C. 

Kajsije iseckati na kockice i pustiti da se prosuše. Od količine brašna potrebne za kolač, uzeti kašiku dve i pobrašnjaviti kajsije kad se prosuše.

Da bi se napravio krembl, pomešati mlevene semenke bundeve sa  2/3 šolje brašna, 1/4 šoljom šećera i puterom.


Za kolač, u 3 2/3 šolje brašna, umešati 1 1/2 šolju šećera, ekstrakt vanile, sodu bikarbonu, prašak ya pecivo, cimet and so. 

U drugoj posudi, pomešati rendanu šargarepu, jogurt i ulje. U ovo umešati brašno ,najbolje mikserom, da bi se sve izmešalo ravnomerno.

Pobrašnjavljene kajsije umešati u mešavinu sa brašnom.

Pouljiti i pobrašnjaviti kalup za kolač sa rupom u sredini. To je onaj kalup koji se na engleskom zove springform i liči na kalup za kuglof, ali nije. Kolač koji se peče u ovom kalupu se ne okreće, več ostaje onako kako se pekao. 

Testo za kolač usuti u kalup i preko testa posutu snesu za kermbl.

Peći oko 1 sat.




Kad je kolač ispečen, ostaviti ga u kalupu oko sat vremena, a kad se izvadi iz kalupa, još oko 2 sata, da se dobro ohladi.

Čokoladu otopiti i posuti preko krembla. Sačekati da se sve dobro prohladi pre sečenja i serviranja.





  • 4 1/3 cups all-purpose flour
  • 1 3/4 cups sugar
  • 7 tablespoons butter
  • 1 1/2 cups pumpkin seeds (finely ground)
  • 2 teaspoons vanilla extract
  • 2 teaspoons baking soda
  • 2 teaspoons baking powder
  • 1 teaspoon ground cinnamon
  • 1/2 teaspoon salt
  • 2 cups carrots (peeled and grated)
  • 1 2/3 cups natural yoghurt
  • 3/4 cup oil
  • 14 ounces apricots (drained and cut into cubes)
  • 4 ounces dark chocolate (coarsely chopped)







Preheat the oven to 325°F. To make the crumble topping, knead together 2/3 cup of flour, 1/4 cup of sugar, the butter and ground pumpkin seeds.

To make the batter, mix 3 2/3 cups of flour, 1 1/2 cups of sugar, the vanilla extract, baking soda, baking powder, cinnamon and salt. 

In another bowl, mix the carrots, yogurt and oil.

Combine the flour and carrot mixtures with a hand mixer. 

Dust the apricot cubes with flour and stir the into the mixture. 

Pour the batter into a greased and floured 10-inch springform cake ring. 

Evenly distribute the pumpkin seed crumble on the top and bake for about 1 hour.

Take the cake out of the oven and leave it to cool for 1 hour. 

Turn it out of the cake pan and leave it to cool for 2 hours. 

Melt the chocolate over a double boiler. 

Decorate the cake with the chocolate and let it dry before serving.





No comments:

Post a Comment