Sunday, July 26, 2015

slatkiš sa čia semenkama


Čia semenke i kokosovo mleko sa voćem.

Slatkiš koji se ne kuva & pleni ukusom i neobičnošću. Nabubrele čia semenke u mleku neodoljivo prskaju pod zubima, a kažu da su i poprilično zdrave.

Obožavam ovako jednostavne & ne baš obične kombinacije.




Šta su čia semenke?

pa... liče na mak, kupila sam ih u Efedri - mojoj omiljenoj prodavnici zdrave hrane u Prvomajskoj u Zemunu, nisu baš jeftine, ali vam ni ne treba puno, kupila sam 100 grama neorganskih, da probam kakvog su ukusa, i verujte, vrede svaku paru koju traže za njih

dolaze iz latinske Amerike, kažu da su ih Maje, Azteci i Inke koristili umesto novca

ne sadrže gluten, a vodu prosto obožavaju - upiće i do 12 puta više vode od svoje mase, pa su tako idelane za pudingaste slastice


cija seme2

kažu da čia semenke imaju:
  • osam puta više omege-3 od lososa
  • šest puta više kalcijuma od mleka
  • tri puta više gvožđa od spanaća
  • petnaest puta više magnezijuma od brokolija
  • šest puta više belančevina od pasulja
  • četiri puta više fosfora od neobranog mleka


potrebne namirnice:
250 ml kokosovog mleka (koje možete napraviti i sami kod kuće po receptu koji je sa nama podelila Indigo Alex)
2 kašike čia semenki
1 kašika meda
voće po želji

semenke se potope preko noći u mleku
doda se kašika meda i preko se nasecka voće
ništa lakše, a što se ukusa tiče, ne možete poverovati dok ne probate, semenke koje puckaju pod zubima, slast kokosovog mleka i kiselkasto voće - neobičan i osvežavajući slatkiš oko koga nema puno truda

slovi da je zdrav, ne znam, za mnogo toga čujemo da je zdravo, a posle ispade da baš i nije... 

ukusne su, neobične i prijaju probavi, to je ono što mogu da potvrdim

u mom špajzu imaju od sada stalno mesto, rame uz rame uz lan, susam, golicu i suncokret



evo još jednog predloga kako koristiti čia semenke:čia puding sa prelivom od crnog duda
sa bloga Idejopedija