Sunday, July 26, 2015

potaž od graška i karfiola


jelo kojim se snalazim kad treba napraviti nešto na brzinu

ukusno i lako za pripremu i uvek uspeva

krem čorba, tj potaž, može od čega god hoćete, kombinacije su bezbrojne, način pripreme isti za svaku





Ksenija danas kreće na dugo očekivano putovanje, nervozna je od jutros, iako je tata obećao da će se krenuti u podne; sendviči su napravljeni, za doručak palenta, očekuje se večera negde na pola puta do Azurne obale, dakle ručak nije potreban... ali... uvek ima ali... čekanje se produžilo...vredelo bi ipak nešto spremiti


-da napravi mama čorbicu? ima u zamrzivaču graška, karfiola i jedan celer...?

-može, nemoj celer, prejak mu je ukus

postupak je jednostavan: grašak i karfiol se stave u eksrpres lonac, začine i skuvaju


...pa se procede u veću činiju


u proceđenu supicu doda se gustin rastvoren u malo hladne vode


povrće se izblenda u bledneru i vrati u supicu, dodatno začini i to je to


može da se jede i tako, Ksenija voli bez dodataka







a dodati možete... pa pustite mašti na volju...

danas bilo ovo:

jedan luk

kašika goji bobica
dve stabljike od celera




na malo putera izdinstati gore navedene sastojke, stabljike celera i luk naseckati na sitno

dinstati dok luk ne potamni i postane slatkast
goji već sam po sebi malo sladi
a celer doda svoju specifičnu aromu i hrskavost






kašiku-dve ove mešavine dodati u čorbu

sa parčetom fete ...