Wednesday, January 6, 2016

zanosna savijača sa pečurkama


Ovu pitu pravim otkad znam za sebe u obliku domaćice-mame-kuvarice... Neke davne 1982. izašla su dva kuvara sa 100 vegeta specijaliteta, u jednom od njih je ovaj recept. Danas je teško zamisliti ta vremena, bez interneta, bez tv kuvarskih emisija... čak i mi koji smo tada učili da kuvamo iz ovakvih knjižica, toga se teško sećamo.

Ovo je pita od pečuraka, nalik svakoj drugoj, sem što ima delikatan ukus zbog neobične kombinacije sastojaka u sasvim malim količinama: slaninica, senf i beli luk, koji joj daju savršenu pikantnost.




  • 9 kora za pitu
  • 40 g slanine
  • 40 g putera
  • 350 g šampinjona
  • 2 kriške belog hleba bez korice
  • 2 čena belog luka
  • 1 jaje
  • 1 dl pavlake za kuvanje
  • 1 kašika senfa
  • kašika suvog peršunovog lista
  • pola dl kisele vode



Slaninu sitno iseckati, pa je kratko propržiti na puteru. U to dodati šampinjone seckane na listiće, pa dinstati dok tečnost ne ispari. Ostaviti da se prohladi.

Pomešati jaja, seckani beli luk, senf, 2 kašike pavlake za kuvanje, pa to dodati u prohlađeni nadev. 

Krišku hleba iseći na kockice i umešati u nadev. Posoliti i pobiberiti po ukusu.

Nadev podeliti na tri dela. Ređati po tri kore, svaku premazati mešavinom  istopljenog putera i kisele vode.



Na jedan kraj gornje kore ređati nadev, pa uviti savijaču.

Ređati u pleh, iseći na kriške, pa premazati pavlakom za kuvanje.

Peći dvadesetak minuta na 200°C.









5 comments:

  1. Prelepa savijača, Kato! Bukvalno sve što sam probala iz tih malih kuvara, bilo je odlično!

    ReplyDelete
  2. Jedva čekam da isprobam ovaj recept!

    ReplyDelete
  3. Hvala! Mije jako volimo, a kome god sam je pravila, bio je oduševljen. Da, ta dva malena kuvara su postala legendarna. Nadam se da će ti se svideti i ukus.

    ReplyDelete
  4. Jel mora pavlaka za kuvanje ili obicna pavlaka

    ReplyDelete
    Replies
    1. Može obična kisela pavlaka, tako je u stvari po originalnom receptu iz osamdesetih, kad je jedino u prodaji i bila samo kisela pavlaka. J avolim masnoću i slatkoću pavlake za kuvanje pa stavljam nju. Ali ako je nemam, odlično ipadne i sa kiselom pavlakom.

      Delete