Danas nam je u gostima bila Kasandra, koju sam upoznala tako neke davne 1995. u Kala Neri, na plaži, dok je uvežbavala hodanje i padanje, uz povremeno ateriranje na obraze sa nezaboravnim posledicama. Danas je na pola fakulteta... vreme odmiče nekako baš brzo.
Uživam da kuvam za nju i moje devojčice. Dok sam danas birala recepte sećala sam se tako nekih divnih večera na nekim zajedničkim letovanjima, dok su još bile devojčurci u najavama, iscrpljene od mora i sunca, cvrkutave, razigrane, neumorne, a gladne, mljackave, uvek zadovoljne. Danas su ozbiljne devojke sedele za stolom, malo ogovarale profesore iz filološke, malo pričale o ozbiljnim životnim planovima u Amerikama i Japanima. Kad pre?
Ova kremasta čorba od kukuruza sa malo paradajza i pavlake za kuvanje, koju sam pronašla na netu, im se baš svidela, kao i Bilbijina pita sa mesom i dekadentna salata sa rukolom, mandarinama i narom. Moje najdraže degustatorke čini se da su uživale, a i Marina i ja sa njima.
Potrebni sastojci:
- 5 šolja smrznutog kukuruza
- 4 paradajza
- 4 šolje pilećeg bujona
- 1 kašikica sušenog origana
- nekoliko parčića tanko sečene slanine
- jedan luk, sitno iseckan
- 3 čena belog luka
- 3 kašike peršunovog lista
- pola šolje pavlake za kuvanje
Na laganoj vatri, u velikoj činiji za supu propržiti slaninicu dok ne postane hrskava. Izvaditi je na ubrus ili salvetu da se upije višak masnoće, a na masti koja je ostala u šerpi posle prženja izdinstati sitno sečen luk i beli luk.
Polovinu zrna kukuruza, paradajz, pola bujona i origano dobro samleti u blenderu. Tu smesu staviti preko dobro izdinstanog luka, pojačati vatru i pustiti da proključa. Smanjiti vatru i dodati ostatak zrna kukuruza i bujona.. Kuvati na laganoj vatri petnaestak minuta. Posoliti i pobiberiti, dodati pavlaku za kuvanje i peršunov list.
Poslužiti sa slaninicom i parmezanom.
No comments:
Post a Comment