kuglof sa medom i orasima



Osunčana martovska subota redom donela: duže izležavanje uz knjigu, lagano biranje koji će od kuglofa biti osamnaesti recept po redu iz kuvara Cake Keeper Cakes; ples po kuhinji, uz Гистро ФМ, sećanje na Lambchop i Tindersticks nekih osunčanih trenutaka kada smo ih slušali...


(scroll down for the recipe in English)




Dalje... priču i slađenje projom koju mi je donela drugarica&koleginica&klijentica, dok je kuglof mirisao iz rerne; red NLP hipnoze, pa ukus novog kuglofa, pa intervju za kombinaciju kalifornijskih cvetnih esencija. Divno. A tek je podne...




Na obukama za terapeute raznih vrsta, obavezno uče kako se postavlja i održava granica sa klijentom. Sećam se podosta oštrih reči jedne od učiteljica kako se ne bavi usluživanjem, misleći na kafu, čaj i tako to... Danas mi postade još jasnije - naravno, usluživanje preko volje, koje nikome ne prija, treba izbeći. Ali, ja živim za ples po kuhinji osunčanim jutrima i volim da podelim užitak u onome što su mi moji drugari: internet, mikser i rerna, pomogli da napravim. Baš volim. To je usluga koja se čini meni. Stoga granica nije narušena, čini mi se. Danas svakako nije. Naprotiv.






Potrebni sastojci:

Za punjenje:

  • pola šolje brašna
  • 2 kašike otopljenog putera
  • kašikica cimeta
  • 1 1/4 šolje seckanih oraha
  • pola šolje meda
Za kolač:
  • šolja mlakog mleka
  • kašika limuna
  • 2 veća jajeta
  • kašika ekstrakta od vanile
  • 1 šolja brašna
  • 1 šolja integralnog brašna
  • kašikica praška za pecivo
  • kašikica sode bikarbone
  • pola kašikice soli
  • pola šolje putera (115 g)
  • šolja smeđeg šećera
Za glazuru:
  • 1/4 šolje šećera
  • 1/4 šolje meda
  • 1/4 šolje mleka
  • 1 kašikica limunovog soka
  • pola kašikice ekstrakta vanile



Rernu zagrejati na 175°C. Pouljiti i pobrašnjaviti kalup za kuglof.

Pomešati puter, brašno i cimet u gromuljičavu smesu. U to umešati orahe i med. Ostaviti ovu smesu sa strane, njom se filuje kuglof.

U mlako mleko dodati kašikicu limuna, sačekati da se ova smesa prohladi, pa je umutiti sa jajima i ekstraktom vanile.

U drugoj zdeli smešati belo i integralno brašno sa praškom za pecivo, sodom bikarbonom i solju.

Puter i šećer dobro umutite mikserom, dok smesa ne bude sva penasta. Za to će trebati 3 minuta bar.

U to dodavati ovim redom: trećinu mešavine brašna, pola smese sa jajima, drugu trećinu brašna, drugu polovinu smese mleka i jaja i, na kraju - naravno, ostatak brašna.

Kad je sve umućeno, mutiti još jedan minut.

Pola ove smese izliti u kalup za kuglof, a na nju rasporediti fil. Preko fila izliti drugu polovinu smese.

Peći četrdesetak minuta, proveriti čačkalicom da li je gotovo. Kad procenite da je kuglof pečen, izvadite ga iz rerne i ostavite u kalupu 5 minuta, a zatim ga izvrnite ne rešetku da se sasvim ohladi. za to vreme napravite glazuru:

U malenu šerpicu stavite mlako mleko i limun, pa sačekajte da se mleko zgruša. Dodajte ovome sećer i med i, povremeno mešajući, lagano zagrevajte smesu dok ne dobije boju karamela. Sklonite sa vatre, umešajte vanilu i sačekajte 10 minuta da se prohladi. Još uvek toplu glazuru prelite preko kuglofa i ostavite da se sasvim ohladi.




E sad, evo i malo novotarija: Joyce koja piše (i kuva) blog Kitchen Flavours, a preko kog sam i saznala za kuvar po kom sam napravila ovaj kolač, ima jednu lepu akciju. Na jednom od blogova koji ona vodi, Coobook Countdown, svakog se meseca skupljaju recepti koji su pravljeni iz nekog kuvara. Pored toga što na drugoj strani sveta postoji neko ko voli iste kolače kao i ja, ona je i pasionirani skupljač kuvara, kao što sam i ja bila donedavno, dok police nisu ozbiljno zapretile da će pući, a internet doneo pregršt online kuvara da se u njima uživa. Tako samovaj post pridružila tim receptima tamo negde u svetu, javljajući po kom se kuvaru trenutno kuva u mojoj beogradskoj kuhinji.

I'm linking this post with Cookbook Countdown #15 hosted by 






o whom can I speak today? The brothers they are evil 

And the old friends of today, they have become unlovable

To whom can I speak today? The gentleness has perished
And the violent man has come down on everyone



To whom can I speak today? The wrong which roams the earth, 

There can be no end to it, it is just unstoppable
Death is in my sights today, and when a man desires
To see home after many years in jail



February through December we have such a tragic hue

As separate as the fingers, or suddenly as one as the hand


And the violent man comes down on everyone







"Dying Slowly"

I've got memories
I keep them away from me
They won't behave
Won't be what I want them to be

I've seen it all and it's all done
I've been with everyone and no one

So many squandered moments
So much wasted time
So busy chasing dreams
I left myself behind

I've seen it all and it's all done
I've been with everyone and no one

So this dying slowly
It seemed better than shooting myself
This dying slowly
It seemed better than shooting myself

These worms, darling
They're nibbling away at me
They go at it when I'm sleeping
Won't let me get to my feet

I've seen it all and it's all done
I've been with everyone and no one

So this dying slowly
It seemed better than shooting myself
This dying slowly
It seemed better than shooting -
If I could find the words to explain this feeling
I would shout them out
If I could find out all this, what's inside me

I would shout it out

So this dying slowly
It seemed better than shooting myself
This dying slowly
It seemed better than shouting it out

I make some coffee
Pull on that new pair of pants
I can get so far off
The feeling just falls away

I've seen it all and it's all done
I've been with everyone and no one

I'm just tired, baby
I just need to lay down








1 коментар:

kitchen flavours је рекао...

Your cake looks really moist and delicious! I do have this book too, but have not baked from it for quite some time.
So happy to have you joining Cookbook Countdown. You have a lovely blog!
You are welcome to join us anytime! Thank you for linking!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...