Devetnaesti od sto - eto dotle stigosmo. Večeras ponovo Bel i ja, uz, ko zna koje po redu, analiziranje razloga za postojanje komplikovanog statusa na fejsu - reč po reč, korak po korak u kuhinji i evo novog kuglofa iz Cake Keepers Cakes zbirke recepata.
Potrebni sastojci:
- 2/3 šolje kisele pavlake
- 4 veća jajeta
- 1 kašikica ekstrakta vanile
- šolja lešnika, prvo tostiranih, pa iseckanih
- kašikica instant espreso kafe
- 1 1/3 šolje brašna
- 2 kašikice praška za pecivo
- 1/4 kašikice sode bikarbone
- 1/4 kašikice soli
- 10 kašika putera (140 g)
- šolja šećera
za glazuru:
- 230 g čokolade za kuvanje
- 2 kašike ulja
- 1 kašika kukuruznog sirupa
- 1/4 kašikice ekstrakta vanile
e, sad... ovo je originalna receptura za glazuru, koju smo zapričavanjem upropastile, zajedno sa svom tom čokoladom. A u frižideru ostala samo bela čokolada i par kockica crne. I krenusmo iz početka, samo umesto crne čokolade, stavismo tu belu i dve kašike slatke pavlake pride. O da i umesto kukuruznog sirupa, stavile smo agavin, jer sam taj imala. Ispala je, malo je reći, savršena glazura.
Rernu zagrejati na 175°C. Podmazati i pobrašnjaviti veći kalup za kuglof.
Pomešati kiselu pavlaku, jaja i ekstrakt vanile, u jednu, a suve sastojke - lešnike, espreso prah, brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i se, u drugu zdelu.
Šećer i puter mutiti dok smesa ne postane penasta. Sada u tu smesu dodavati redom: trećinu suve smese, pa pola smese sa jajima, pa opet trećinu suve smese, ostatak smese sa jajima i na kraju poslednju trećinu suve smese. Miksati na kraju još minut da se sve dobro sjedini. ( ova je smesa perfektnog i mirisa i ukusa - boje punča, kafenastog ukusa - pravo savršenstvo...)
Preručiti smesu u kalup za kuglof, pa peći oko 40 minuta. Proveriti čačkalicom je li testo ispečeno.
Po vađenju iz rerne ostaviti u kalupu nekoliko minuta, pa preručiti na rešetku da se ohladi.
Na pari istopiti čokoladu sa uljem i sirupom. Umutiti na kraju ekstrakt vanile i preliti ovim kuglof. Trebaće oko sat da se glazura stvrdne, da bi se kuglof mogao posluži. Po slikama se vidi da nismo izdržale, sekle smo kuglof još vruć.
Ovaj je kuglof divno mek, prosto panast. A pečeni lešnici krckaju dok se grickaju. Jedino što se kafa ne oseti, sem što kolač miriše na kapućino, iako smo stavile duplu meru instant espessa, jer je manje jak nego pravi. Sledeći ću put staviti još više.
I'm linking this post with Cookbook Countdown #15 hosted by
E pa zvat ću te Kuglof Kata iako nisi okrugla kao kuglof nego sasvim i lijepo vitka, ali tvoji kuglofi su nezaboravni! :)
ReplyDeleteNego, gdje nađe taj corn syrup? Može li što u zamjenu? Ja to nisam nigdje vidjela u trgovinama.
E pa i jesam zaslužila nadimak - ni ne shvatam šta je to sa mnom i kuglofima...a postajem i kuglofasta se više.
ReplyDeleteŠto se sirupa tiče,nisam se ni trudila. Stavila sam tu jednu kašiki agavinog.
Translator does no justice to your post, but the pictures paints a great deal of deliciousness of your lovely cake! Welcome to Cookbook Countdown!
ReplyDeleteDear Emily, many thanks for the Welcome. This post, as eighteen others, are inspired by the blog Kitchen Flavours. On that blog I have found recommendation for the cookbook Cake Keeper Cakes. So far, I made nineteen out of 100 recipes from that book. This post has a recipe on English too, and I am going to write more text on English in next posts.
ReplyDeleteThat is a beautiful looking cake! A slice would be lovely with a cup of warm coffee. It was so nice of you to mention that you are inspired by my blog to buy the book Cake Keeper Cakes! It is a wonderful book. I have made many recipes from it, and all have been delicious, but have not made this one yet. I'm looking forward to see what you will be baking next from this book. Thank you for linking!
ReplyDelete