wow wok



Jelo koje je u našoj kući daleko najčešće na stolu - wok od povrća. Prvenstveno zato što je ukusno i što se brzo pravi. Nije za zanemariti ni to što u njega može da se stavi sve što je preostalo od spravljanja nekih drugih jela... Ovaj wok je čak i nas, wok veterane, posebno prijatno iznenadio svojom aromom. Tako nas je lepo ugrejao ovog ranog zimskog popodneva, da smo ga u slast pojele bez priloga.








Upotrebljeni sastojci:



  • pola glavice crvenog kupusa
  • jedan praziluk
  • 5 glavica bok choy-a
  • 1 komorač
  • pola glavice brokolija
  • dve šake kineskih wood ear pečurki
  • 2 kašike gustina
  • kašikica kineskog začina 5 spice
  • soja sos, so i biber po ukusu
  • peršunov list ili list korijandera po ukusku
  • susamovo ulje (može i neko drugo jače ulje, laneno ili jako maslinovo)




Kod ovog jela je priprema namirnica duža od same termičke obrade.
Kupus iseckati na trakice. Praziluk iseći isto na duže trakice.
Komorač iseći na tanke polumesece. 
Stabljike brokolija iseći na tanke komadiće, a cvetiće odvojiti.
Potopiti wood ear pečurke u mlaku vodu i držati ih potopljene petnaestak minuta, pa ih dobro isprati.
Bok Choy dobro oprati, pa iseći na komadiće.
Iseckati na sitno začinske trave.
Gustin rastvoriti u hladnoj vodi, pa dodati kašikicu kineske 
mešavine 5 začina, soli, bibera i soja sosa po ukusu.





Ugrejati ulje u woku, pa staviti u njega prvo kupus i iseckane stabljike brokolija. Sve vreme mešati - stir fry tehnikom. Brzi pokreti širokom varjačom na jakoj vatri omogućavaju da povrće ostane hrskavo, da se ne raskuva.
Posle par minuta dodati komorač, praziluk i pečurke. Zatim cvetiće brokolija i na kraju iseckani bok choy i začinske trave.

Sve vreme mešati i kad ste procenili da je povrće gotovo - nikako ne čekati da potpuno odmekne - uliti rastvoreni gustin sa začinima i vode toliko da tri četvrtine povrća bude u tečnosti. Kuvati oko dva minuta uz povremeno mešanje.




Poslužiti uz neku kuvanu žitaricu - riža je najuobičajeniji izbor. Lepo ide i uz krompir. Može čak i uz testeninu. A ovaj posebni wok smo pojele ovako - bez išta. Toliko je bio ukusan.


Nema komentara:

Objavi komentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...