Ove sam kuglofčiće - mafinčiće zgotovila za pola sata. Nisam čak ni imala nameru da ih pravim, ali nisam odolela. Pronašla sam novi kuvar veganskih bezglutenskih slatkiša, pun prekrasnih, veoma jednostavnih, recepata. Nova godina, odlučeno je, biće vegansko bezglutenska, pa je lepo da je odmah tako i pozdravim. Izuzetno su ukusni, samo da znate - slatki taman koliko treba, divno meki i nekako puni. Greju i hrane u isto vreme.
- 1½ šolja pirinčanog brašna
- ¾ šolje brašna od leblebije
- 1½ kašikice sode bikarbone
- ¾ kašikice soli
- 2½ kašikice mača praha
- ½ šolje ekstra devičanskog maslinovog ulja
- 1 šolja vode
- ½ kašikice jabukovog sirćeta
- 1½ kašikice ekstrakta vanile
- 1 šolja javorovog sirupa
- ½ kašikice ulja od limuna - he - ovo još uvek nemam... stavila sam isto toliko rendane korice limuna
- kašika čia semena prelivena sa dve kašike vode i ostavljena da odstoji pola sata
- ½ šolje listića kokosa, malo tostiranih
Rernu podgrejati na 175°C.
Prosejati brašna sa sodom bikarbonom, solju i matcha prahom.
Mikserom dobro izmešati maslinovo ulje, vodu, jabukovo sirće, ekstrakt vanile, javorov sirup, natopljeno čia seme i ulje od limuna. Smanjiti brzinu miksera, pa dodavati postepeno brašno, dok se smesa ne pomeša dobro.
Umešati listiće kokosa.
Poseliti smesu na 12 mafina - postaviti papirne modlice u tepsiju. Peći dvadesetak minuta dok ne porumene i dok vrh mafina ne očvrsne.
Po vađenju iz rerne ostaviti ih da se ohlade u kalupima. Ovo je recept za mafine, ali je meni bilo zanimljivije da ih napravim kao kuglofčiće. Kad se izvade iz rerne, dok se ne ohlade, prhki su - pa su nam se dva malo raspala. Pa smo ih odmah u slast pojele onako još tople.
Kad se skroz ohlade, posuti ih šećerom u prahu.
Po vađenju iz rerne ostaviti ih da se ohlade u kalupima. Ovo je recept za mafine, ali je meni bilo zanimljivije da ih napravim kao kuglofčiće. Kad se izvade iz rerne, dok se ne ohlade, prhki su - pa su nam se dva malo raspala. Pa smo ih odmah u slast pojele onako još tople.
Kad se skroz ohlade, posuti ih šećerom u prahu.
- 1½ cups brown rice flour
- ¾ cup garbanzo bean flour sifted
- 1½ teaspoons baking soda
- ¾ teaspoon sea salt
- 2½ teaspoons matcha
- ½ cup extra-virgin olive oil or canola oil
- 1 cup water
- ½ teaspoon apple cider vinegar
- 1½ teaspoons vanilla extract
- 1 cup agave syrup
- ½ teaspoon lemon oil
- 1 teaspoon chia seeds
- ½ cup shredded toasted coconut
Preheat the oven to 375°F.
Combine the brown rice flour, garbanzo bean flour, baking soda, salt, and matcha in a large bowl.
In the bowl of a standing mixer fitted with the whisk attachment, combine the olive oil, water, chia seeds, apple cider vinegar, vanilla, agave syrup, and lemon oil. With the mixer on low speed, slowly add the flour mixture to the olive oil mixture until thoroughly combined.
Mix in the coconut.
Divide the batter evenly among 12 muffin tin cups lined with paper liners. Bake until muffin tops are golden and firm to the touch, 20 to 25 minutes.
No comments:
Post a Comment