cottage pie ili shepherd's pie je tradicionalno englesko jelo od mlevenog mesa i krompira
ovo je varijanta sa karfiolom, zdravija kombinacija namirnica, koja je uz to i veoma ukusna
potrebne namirnice:
za donji deo sa mesom:
pola kile mlevenog mesa - koristila sam mlevenu piletinu
( po originalnom receptu, koristi se mešavina jagnjetine i govedine)
jedan luk, sitno iseckan
čen belog luka
1 dl crnog vina
kašikica gustina
ruzmarin, so i biber
za preliv:
oveći karfiol
2 čena belog luka
2 kašike putera
200 g malo masnijeg sira, tipa čedar, gauda i sl.
na toj masnoći propržiti seckani luk dok ne postane staklast - oko 5 minuta, dodati isitnjen čen belog luka, pržiti još oko minut i začiniti
vratiti meso u tiganj i u njega dodati gustin rastvoten u vinu
kuvati dok vino ne ispari, što će biti 4 do 5 minuta
umešati isitnjen ruzmarin i prebaciti u vatrostalnu posudu
zagrejati rernu na 220 stepeni
karfiol i dva čena belog luka skuvati na pari dok ne omekša, pa prebaciti u blender i samleti
dodati puter, začiniti i mleti dok ne bude sasvim glatko
preliti preko sloja sa mesom
zabola sam par listića smznutog karfiola odgore i ispostavilo se da je to veoma efektno, šteta što ih nisam stavila više
posuti rendanim sirom i zapeći u rerni, dvadesetak minuta, dok preliv ne počne da ključa i sir se ne istopi
uključiti gril na nekoliko minuta da površina porumeni
ovako spravljena pastirska pita ima blaži ukus od klasične, iako je aroma ruzmarina veoma primetna, a može se poslužiti sa dekadentnom salatom