pita sa višnjama - po receptu za slatku pitu sa korama, Vanjine babe - koji kaže da se između kora posipa šećer, da bi pita bila neodoljivo hrskava, ovog puta primenjena i na breskve...
preukusno... prelepo...novoizmišljene neknjiževne reči koje sasvim dobro opisuju ukus pite sa breskvama... ne znam zašto je ne pravimo češće. Izvrsna je i samo od bresaka i u kombinaciji: višnje & breskve.
Voće sa kojim se pravi pita se pošećeri i pospe grizom, po ukusu.
Pomeša se kisela voda i ulje i time se premazuje svaka kora...
...pa se pospe šečerom...pa se preko prve kore stavi sledeća, premaže mešavinom ulja i vode... pospe šećerom....i tako 3-4 kore
po jednoj ivici se poređa voće (sa šećerom i grizom)...
... uvije, poređa u tepsiju, premaže mešavinom ulja i vode... može i sokom od višanja da porumeni jače(ako preostane, a meni ne preostane nikada, popijem ga u slast sa kiselom vodom)
peče se na 170C, oko pola sata, u početku pokriveno peki papirom ili alu-folijom, a poslednjih desetak minuta se pokrov skine i pita dopeče, da porumeni
... pospe prah šećerom...
Ovaj post šaljem Frani, koja piše blog ŽIV - Žlicom i vilicom, a koja je domaćica kuvarigrice Ajme koliko nas je... za mesec januar 2017. godine, sa temom: višnje.