Wednesday, September 23, 2015

mafini sa bundevom



Bez izuzetka reakcija na naziv ovog kolača počinje sa: 'da li je tvoja mama normalna, ko još stavlja bundevu u mafine'... ali i bez izuzetka ovo bude prvi kolač koji bukvalno nestane sa stola.
I to je tako na svim žurkama od septembra 2007. godine kad sam ga prvi put napravila.






Recept je iz kuvara: Čarolija tikvica i bundeva, Mozaik knjige i zove se : kolačići od brusnica.

Ovog puta sam ga i spemala sa brusnicama, ali je odličan i sa borovnicama ili kupinama.





Potrebni sastojci:


  • 200 g svežih brusnica, ili 100 g suvih pa potopljenih neko vreme da nabubre
  • 125 g putera
  • 100 g intergralnog brašna, najčešće stavljam ražano
  • 200 g belog brašna
  • 3 kašikice praška za pecivo
  • 1 kašikica sode bikarbone
  • 225 g šećera
  • 1 kašikica cimeta
  • prstohvat soli
  • 450 g pirea od bundeve, tj. izmiksane pečene bundeve
  • 2 jajeta

Rerna se zagreje na 190°C. 
Dve vrste brašna, prašak za pecivo, soda bikarbona, šećer, cimet i so se pomešaju.



U multipraktiku sameljite pečenu bundevu, dodajte otopljeni puter i jaja i sve dobro sjedinite. 

Brzo umešajte smesu brašna i začina, najbolje viljuškom. Testo ne bi trebalo dugo mešati, da mafini ne bi bili tvrdi.

Tome se, u nekoliko pokreta, dodaju brusnice.

Eventualno preostalo testo može u frižideru da pričeka i drugu priliku za pečenje, recimo do sutradan. Mislim da mi se to desilo samo jednom, da sam imala testa da ostane... i jeste bilo isto fino.

Smesa se razliva u kalupe za mafine i peče oko pola sata. Bude tačno dve količine sa donje slike:










Božić 2022.