Bez izuzetka reakcija na naziv ovog kolača počinje sa: 'da li je tvoja mama normalna, ko još stavlja bundevu u mafine'... ali i bez izuzetka ovo bude prvi kolač koji bukvalno nestane sa stola.
I to je tako na svim žurkama od septembra 2007. godine kad sam ga prvi put napravila.
Recept je iz kuvara: Čarolija tikvica i bundeva, Mozaik knjige i zove se : kolačići od brusnica.
Ovog puta sam ga i spemala sa brusnicama, ali je odličan i sa borovnicama ili kupinama.
Potrebni sastojci:
- 200 g svežih brusnica, ili 100 g suvih pa potopljenih neko vreme da nabubre
- 125 g putera
- 100 g intergralnog brašna, najčešće stavljam ražano
- 200 g belog brašna
- 3 kašikice praška za pecivo
- 1 kašikica sode bikarbone
- 225 g šećera
- 1 kašikica cimeta
- prstohvat soli
- 450 g pirea od bundeve, tj. izmiksane pečene bundeve
- 2 jajeta
Rerna se zagreje na 190°C.
Dve vrste brašna, prašak za pecivo, soda bikarbona, šećer, cimet i so se pomešaju.
U multipraktiku sameljite pečenu bundevu, dodajte otopljeni puter i jaja i sve dobro sjedinite.
Brzo umešajte smesu brašna i začina, najbolje viljuškom. Testo ne bi trebalo dugo mešati, da mafini ne bi bili tvrdi.
Tome se, u nekoliko pokreta, dodaju brusnice.
Eventualno preostalo testo može u frižideru da pričeka i drugu priliku za pečenje, recimo do sutradan. Mislim da mi se to desilo samo jednom, da sam imala testa da ostane... i jeste bilo isto fino.
Smesa se razliva u kalupe za mafine i peče oko pola sata. Bude tačno dve količine sa donje slike:
Božić 2022.