Kaže mi kolega neki dan, pošto me čuo kako krekećem zbog upale grla: sveto trojstvo za prehlade: med, beli luk i limun. Pokušah da poslušam savet, izmiksala, pokusala par kašikica, eh... nije išlo.
Ali.. ako vam je nešto (u)pisano, onda nema bežanja... valjda zato nabasah na jestiviju kombinaciju belog luka i meda i oduševih se receptom na sajtu Damn Delicious - eto novih plesnih koraka po kuhinji, a još i liči da će grlu prijati više od svetog trojstva...
Za pola kile pilećeg belog mesa, po receptu, trebaće vam:
- dva jajeta i
- šolja prezli (u originalnom receptu pričaju o Panko prezlama, koliko sam videla to su posebne japanske prezle koje se prave od hleba, ali samo od sredine... e pa, možda nekad kad dođe red na pravljenje prezli... ko zna... - danas sa našim seljačkim prezlama)
Na dve pileće beline možda će vam biti dovoljno i jedno jaje i našto manje od šolje prezli, meni je preostalo od gore navedenih količina.
...a zasad Honey Garlic Sauce! (medno-beloličani sos bismo mi kazali?...zvuče li samo meni engleski nazivi mnogo mnogo bolje?):
- trećina šolje meda, može i više ako volite baš slatko, meni je ovako bilo taman kako treba
- 4 čenja belog luka, dobro samlevena
- 2 kašike soja sosa
- kašika gustina
- malo peruški mladog luka... ili suvi vlašac, recimo
- kašikica susama
Zagrejte rernu na 200C.
Piletinu isecite na kockice, začinite solju i biberom po ukusu, uvaljajte u ulupana jaja, pa u prezle, pa je poređajte u nauljen pleh ili po peki papiru i stavite da se peče petnaestak minuta.
Gustin razmutiti u trećinu šolje hladne vode.
Kad je meso pečeno, dobro zagrejte tiganj, ulijte u njega med, beli luk i soja sos. Promešajte i dodajte gustin. Mešajte dok se ne zgusne i odmah prelijte preko piletine.
Pospite susam i vlašac i odmah poslužite.
No comments:
Post a Comment