Nekada davno, davno, u eri koju danas ni mi ne umemo više da zamislimo - bez interneta, bez mobilnih telefona, bez sto kanala na TV-u, bilo je uobičajeno i dovoljno kupiti jedan časopis nedeljno i iščitati ga od korica do korica. To je bio prozor(čić) kroz koji smo gledali svet.
Zagrebački Svijet i beogradski Bazar su bili časopisi koje je čitala moja mama, pa sam i ja zavirivala u njih. U vreme dobrih novinara, bilo je to prava poslastica. Danas sam skuvala jednu priču iz Bazara, iz serije članaka o istoriji kulinarstva.
Za razbojničku marinadu potrebno je:
Zagrebački Svijet i beogradski Bazar su bili časopisi koje je čitala moja mama, pa sam i ja zavirivala u njih. U vreme dobrih novinara, bilo je to prava poslastica. Danas sam skuvala jednu priču iz Bazara, iz serije članaka o istoriji kulinarstva.
Za razbojničku marinadu potrebno je:
- glavica crnog luka,
- 2 dl belog vina,
- malo soli,
- origano, timijan i ruzmarin
- dva svinjska bifteka
E, sad, uz rizik da se razbojnik naljuti što mu menjam recept, u nedostatku belog vina sam sipala roze; luk sam samlela u bebi blenderu, čini mi se tako će bolje predati ukuse mesu; i dodala sam malo svežeg bosiljka u marinadu, imala sam ga baš puno...
Zalila sam meso, gurnula u frižider i zaboravila na njega par dana...
još je potrebno:
- dve manje glavice crnog luka
- 2-3 kašike maslinovog ulja
- dve manje, neoljuštene zelene tikvice
- osrednji plavi patlidžan
- jedna veća babura
- šolja mlevenog paradajza
- so, biber i bosiljak
- listići timijana za ukrašavanje
Postupak:
- na rebarca iseckati dve manje glavice crnog luka, kratko propržiti na 2-3 kašike maslinovog ulja,
- i na kockice isečen osrednji plavi patlidžan
- i jednu veću baburu,
Ovo je članak koji je o ovom jelu davnih osamdesetih izašao u časopisu Bazar u seriji članaka o istoriji kulinarstva:
ODRESCI NA
RAZBOJNIKOV NAČIN
Otkako je zaposlio novog kuvara, vlasnik pariske kafane
"Kod velikih vrata" imao je razloga da zadovoljno trlja ruke: broj
gostiju je naglo porastao i svi su hvalili izvanredna jela koja se odskora tu
mogu dobiti. Jedan od najtraženijih specijaliteta bio je biftek s povrćem, koji
je kuvar Rene nazvao "Odresci na moj način". Gosti su dolazili čak iz
udaljenih krajeva grada, pa i iz obližnjih mesta, da bi uživali u izuzetno
ukusnim i fino začinjenim jelima namenjenim sladokuscima.
Doduše, promućurni gazda je brzo shvatio da je kuvar Rene
neobična i tajanstvena ličnost, sa ko zna kakvom prošlošću. O tome Rene nikada
nije želeo da govori, niti je voleo da mu se postavljaju bilo kakva lična
pitanja. Krupan, sredovečan Rene mrko bi pogledao svakog radoznalca koji bi se
odvažio da mu postavi pitanje o tome gde je ranije živeo i radio, sa kim živi i
koga ima. Na sva slična pitanja njegove tamne oči, zasvodjene gustim crnim
obrvama, dobijale bi preteći izgled da bi već sledećeg trenutka širokim osmehom
ublažio neprijatan utisak koji je izazvao. Potom bi se ćutke, bez odgovora,
okrenuo i nastavljao da radi svoj posao. Koliko se znalo, nije imao prijatelja,
ni sa kim se nije družio i odbijao je da izidje iz kuhinje i upozna se sa
gostima koji bi poželeli da mu lično čestitaju na izvrsnim specijalitetima.
Zato je gazdu, više nego zadovoljnog Reneovim radojm, prestao da zanima i bivši
i sadašnji život dragocenog kuvara.
Na veliku žalost Renea, njegovog gazde i mnogobrojnih
stalnih gostiju, posle nepune dve godine njegova uspešna kuvarska karijera grubo
je prekinuta: policajci su upali u kuhinju i uhapsili ga,na prijavu nekog
bivšeg mornara iz Marselja, koji ga je na ulici spazio i prepoznao. Ispostavilo
se da je Rene, u Marselju poznat pod nadimkom Brzi nož, bio jedan od četvorice
razbojnika koji su u marseljskoj luci pljačkali, često i ubijali pijane mornare
koji su se provodili u obalskim krčmama. Prilikom jednog takvog poduhvata
družina je razbijena, trojica razbojnika su uhvaćena, dok je četvrti nestao bez
traga. Bio je to Rene.
Posle dugog sudjenja sa mnoštvom svedoka, Rene je osudjen i
pogubljen. A u kafani "Kod velikih vrata" i dalje su pripremani neki
od njegovih specijaliteta zahvaljujući sposobnom i bistrom kuvarovom pomoćniku
koji je pažljivo gledao i učio kako se šta priprema. Samo, najtraženije Reneovo
jelo je promenilo naziv u - "odresci na razbojnikov način" i bilo je
skuplje gotovo dvostruko.
Gde je i od koga razbojnik Rene naučio tajne kuvarskog
zanata - nikada se nije saznalo.
Originalni recept:
Napraviti marinadu od jedne sitno iseckane glavice crnog
luka, 2 dl belog vina, malo soli, iseckanog lišća origana, timijana i
ruzmarina. U ovo spustiti dva svinjska bifteka i ostaviti da postoje bar
sat-dva, uz povremeno okretanje. Za to vreme na rebarca iseckati dve manje
glavice crnog luka, kratko propržiti na 2-3 kašike maslinovog ulja, dodati na
kolutove isečene dve manje, neoljuštene zelene tikvice i na kockice isečen
osrednji plavi patlidžan i jednu veću baburu, sve zajedno još malo prodinstati,
uz mešanje. Zatim povrće preliti većom šoljom mlevenog paradajza, začiniti po
ukusu solju, kajenskim biberom i listićima bosiljka, odozgo staviti oba
bifteka, ocedjena od marinata, pa zapeći u pećnici. U toku pečenja, bifteke
dva-tri puta preliti sokom koji je povrće pustilo. Kada i meso i povrće butu
gotovi, povrće preručiti u činiju za služenje, odozgo poredjati na kolutove
isečene bifteke i posuti iseckanim listićima timijana. Odmah poslužiti.