Saturday, October 10, 2015

rižoto sa gamborimaKad mi kažu da ne umeju da spreme morske plodove ili ribu, zapitam se da li su ikad probali ili ja to shvatam sasvim neozbiljno.

Ništa lakše od spremanja hrane koja može da se jede i sirova: samo je važno ne preterati sa termičkom obradom i dodati neki prilog... eto, jeste pomalo neozbiljno. I skroz lako. I veoma ukusno, baš baš ukusno.

Ovaj sam rižoto pripremila za večeru krajem ovog leta u Grčkoj... posle celodnevne uživancije na plaži. Bio je (ne)stvarna poslastica. Jedini trud koji je trebalo uložiti je prošetati se izjutra do ribarnice i 'oteti' kilo svežih gambora, od veoma čudno neljubazno indiferentnih prodavačica - koje možda samo nisu delile moje potpuno oduševljenje izborom svežih morskih plodova. A što i bi, ko se još oduševljava svojom svakodnevnicom.


Kako se sprema? Pa, veoma lako: na malo maslinovog ulja proprži se, veoma kratko, šolja riže, nalije vodom i kuva, kao kad kuvate običan pirinač. Ovo može i maštovitije, ako spremate u svojoj kuhinji - samo ne znam kad bi se to moglo desiti, kad će sveži gambori ušetati u moju beogradsku kuhinju.

Malo posolite, ako ima nekih začina, mogu se dodati, ali i ne moraju. U svakom slučaju, ne dodavati puno, šteta je kvariti neodoljiv ukus svežih gambora.

Kad procenite da je riži potrebno još minut dva da bude skuvana po vašem ukusu, ubace se celi gambori.


Mešajte dok ne promene boju i još možda minut, i ni tren duže, jer će gambori postati suvi i drvenasti. Sveži gambori se u sušiju jedu bez termičke obrade, tako da ne možete pogrešiti, biće sigurno odlični i ako ih ne skuvate sasvim. Čim svi promene boju u roze - gotovi su. Smazati odmah.
No comments:

Post a Comment