Kad god ne znaš šta bi skuvao, kaserole (casserole) je odličan izbor. Možda to i nije pravilan naziv, ali se odomaćio. U isto vreme naziv je i za činiju u kojoj se jelo priprema. To je zapravo đuvečara sa poklopcem ili bez, obično okruglog oblika, mada naravno ne mora biti. U svakom slučaju, u njoj se pravi neko zapečeno jelo. Dakle, ovo jelo bi se možda moglo nazvati djuveč od boranije.
Kaserole je jelo za puštanje mašti na volju. Može u njega da se stavi šta god, i da se zapeče sa čim bilo. Zavisi samo želimo li prilog ili u kaseroli pravimo ceo obrok. Poznate vrste kaserola jela su ragu, kasule(t), tahin, musaka, lazanje, pastirska pita, đuveč naravno... ma sve što je zapečeno u rerni je kaserola.
Nešto me danas mrzelo da odem u nabavku, pa sam sastojke za ručak potražila u zamrzivaču. Boranija... dobro...ima i poneki krompir i šargarepa...
Utrošila sam na pripremu jela:
- 5 krompira
- 1kg boranije
- 1 crveni luk
- 2 kašike palminog ulja
- 2 kašike putera
- pola šolje brašna
- šolju vode
- pola šolje pavlake za kuvanje
- pola šolje parmezana
- so i biber
- oko pola kile šargarepa
- malo maslinovog ulja
- kašiku putera
- pola kašike smeđeg šećera
- 1 kašiku aćeta balsamika
- malo morske soli
Krompire sam isekla na ploške i poređala na dno zauljene kaserole. Preko njega sam samo presula zamrznutu boraniju i prelila sa kutlačom pileće supe, pa sam sve stavila u rernu da se peče.
Dok se boranija odmrzla, krompir je malo omekšao. Crveni luk isečen na kolutove sam poređala po boraniji.
Brašno sam razmutila u šolji vodi (ovo više volim da radim sa gustinom, ali ga danas nisam imala), dodala pavlaka za kuvanje i parmezan, malo posolila i prelila preko boranije.
E sad, karamelizovana šargarepa:
Šargarepa se oljušti, isecka na štapiće i dinsta na malo maslinovog ulja dok ne omekša a onda se posoli. Doda se kockica putera i malo šećera te stalno meša dok šećer ne počne da se karamelizuje. Tada se prelije sa malo aceto balsamica i kada on ispari, skloni se sa vatre.
Šargarepu sam poređala po vrhu kaserole, koju sam vratila u rernu na još desetak minuta da bi se jelo još malo zapeklo.
No comments:
Post a Comment