Tuesday, November 3, 2015

njoke sa pečurkama i mlevenim mesom

Kada se ukombinuju radni dan za koji nisam ni pripremila niti isplanirala ručak unapred i neka zima koja se polako uvlači u sve, posebno ako se ne obučeš po termometru već po utisku da je veoma sunčano, što za sreću i jeste bilo deo dana... dobije se brzo jelo sa kupovnim njokama za ručak u večernjem terminu.



Recept za njoke sa pečurkama, zanosnog mirisa  sam malo promenila, i pojačala šakom mlevenog mesa. Nije loše ispalo, mada može i bez mesa.

Potrebni sastojci:


  • šolja mlevenog mesa
  • 4 šolje naseckanih šampinjona
  • 1 šolja natopljenih i iseckanih vrganja
  • pola šolje pavlake za kuvanje
  • 2 šolje supe od povrća ili vode u kojoj su se natapili vrganji
  • kašika gustina razmućena u malo hladne vode
  • kašika vlašca
  • kašikica suvog timijana
  • pola šolje rendanog parmezana
  • 3 čena mlevenog belog luka
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1 kašika putera
  • soli i bibera po ukusu



Rastopiti puter i maslinovo ulje u velikom tiganju na srednjoj vatri. Dodati beli luk, vlašac i mleveno meso i dinstati nekoliko minuta. Dodati timijan i pečurke i dinstati dok pečurke ne omekšaju.

Usuti supu od povrća i kad uskuva, dodati pavlaku za kuvanje. Krčkati par minuta, umešati rastvoreni gustin i još malo mešati na srednjoj vatri dok sos ne postane gust.




U lonac vrele vode staviti njoke da se skuvaju. Kako isplivavaju, (a to će uraditi za oko 3 minuta) dodati ih u sos.




Umešati parmezan, začiniti po ukusu. Posuti vlašcem.







No comments:

Post a Comment