Dobrila je veliko nasmejano srce koje hoda i inspiriše ljude oko sebe na osmeh, smirenost i dobrotu. Nekoliko godina smo radile i družile se jednom nedeljno na nekim divnim radionicama, na koje smo neretko donosile posluženje. Odatle znam za ovu tortu - sasvim jednostavnu, ali čarobne kombinacije ukusa: čokolada & pomorandža.
Moja treća sreća ne voli kremaste torte (sem Dauntless cake, o kome ću nekom drugom prilikom, a koji je ove godine dobila na poklon od Anabele), a opet za rođendan je red da se ima torta koju pravi mama, zar ne? Još ako poziveš društvo i praviš sleepover party i očekuje se da duvaš svećice, iako si već zakoračila u pubertet... ipak jednom se slavi četrnaesti rođendan...
ČOKOLADNA TORTA SA POMORANDŽOM
- 250 g čokolade sa najmanje 60% kakao mase
- 200 g putera
- 230 g šećera
- 50 g brašna
- 50 g gustina
- 6 krupnijih jaja
- 1 kesica praška za pecivo
- strugana korica jedne pomorandže
- 1 kašika ruma
Za ukrašavanje:
- 1 pomorandža
- sok od jedne pomorandže (one kojoj smo sastrugali koricu)
- 100g čokolade za kuvanje
- 50g puter
- 30 ml slatke pavlake
Čokoladu
istopiti na pari sa puterom. Skloniti sa vatre, dobro izmešati i ostaviti da se
rashladi.
Mikserom umutiti jaja i šećer da dobijete svetlu i penastu masu. U nju nežno umešajte brašno sa gustinom i praškom za pecivo, a potom i rastopljenu čokoladu, rendanu koru pomorandže i rum.
Kalup prečnika 26 cm premažite puterom, obložite papirom za pečenje, pa sipajte smesu. Pecite 45 minuta u rerni na 190 C.
Dekoracija:
pomoranžu (sve sa korom) iseći na tanke kolutove. U posudu sipati šećer (stavila sam 4 kašike), preko poređati isečene pomorandže i polako zagrevati.
Dodati oko 2 dl soka od pomorandže (a može i samo vode). Kuvati na veoma laganoj
vatri dok se sirup ne zgusne. Tortu, kad se prohladi preliti sirupom.
Maslac i slatku pavlaku podgrejemo na laganoj vatri i u njima otopimo čokoladu. tom glazurom se premaže torta, pa se preko nje poređaju ušećereni kolutovi pomorandže.
Upravo isprobano. Pomorandže i čokolada - dobitna kombinacija.
ReplyDeleteHvala na receptu Kato!