Monday, December 14, 2015

dobrilina čokoladna torta sa pomorandžom




Dobrila je veliko nasmejano srce koje hoda i inspiriše ljude oko sebe na osmeh, smirenost i dobrotu. Nekoliko godina smo radile i družile se jednom nedeljno na nekim divnim radionicama, na koje smo neretko donosile posluženje. Odatle znam za ovu tortu - sasvim jednostavnu, ali čarobne kombinacije ukusa: čokolada & pomorandža.

Moja treća sreća ne voli kremaste torte (sem Dauntless cake, o kome ću nekom drugom prilikom, a koji je ove godine dobila na poklon od Anabele), a opet za rođendan je red da se ima torta koju pravi mama, zar ne? Još ako poziveš društvo i praviš sleepover party i očekuje se da duvaš svećice, iako si već zakoračila u pubertet... ipak jednom se slavi četrnaesti rođendan...





ČOKOLADNA TORTA SA POMORANDŽOM
  • 250 g čokolade sa najmanje 60% kakao mase
  • 200 g putera
  • 230 g šećera
  • 50 g brašna
  • 50 g gustina
  • 6 krupnijih jaja 
  • 1 kesica praška za pecivo
  • strugana korica jedne pomorandže
  • 1 kašika ruma


Za ukrašavanje:




  • 1 pomorandža
  • sok od jedne pomorandže (one kojoj smo sastrugali koricu)
  • 100g čokolade za kuvanje
  • 50g puter
  • 30 ml slatke pavlake


Čokoladu istopiti na pari sa puterom. Skloniti sa vatre, dobro izmešati i ostaviti da se rashladi.

Mikserom umutiti jaja i šećer da dobijete svetlu i penastu masu. U nju nežno umešajte brašno sa gustinom i praškom za pecivo, a potom i rastopljenu čokoladu, rendanu koru pomorandže i rum.


Kalup prečnika 26 cm premažite puterom, obložite papirom za pečenje, pa sipajte smesu. Pecite 45 minuta u rerni na 190 C.










Dekoracija: pomoranžu (sve sa korom) iseći na tanke kolutove. U posudu sipati šećer (stavila sam 4 kašike), preko poređati isečene pomorandže i polako zagrevati. Dodati oko 2 dl soka od pomorandže (a može i samo vode). Kuvati na veoma laganoj vatri dok se sirup ne zgusne. Tortu, kad se prohladi preliti sirupom.





Maslac i slatku pavlaku podgrejemo na laganoj vatri i u njima otopimo čokoladu. tom glazurom se premaže torta, pa se preko nje poređaju ušećereni kolutovi pomorandže.













1 comment:

  1. Upravo isprobano. Pomorandže i čokolada - dobitna kombinacija.
    Hvala na receptu Kato!

    ReplyDelete