Sunday, December 6, 2015

zapečena testenina sa piletinom, karfiolom i graškom


Danima želim da napravim testeninu sa karfiolom. Zašto? Prosto zato... ne znam... pa sam je danas i napravila... i eto, pojeli smo je i to je to... Lep nedeljni ručak, malo druženja za stolom, uhvaćeno nekoliko fotografija... ide dan dalje... red učenja, red spremanja kuće, ako bude sreće, neki će film obeležiti dan...



Sastojci:

  • 250g suve testenine
  • pola glavice većeg karfiola
  • dve šolje smrznutog graška
  • belo meso od jednog pileta
  • jedan luk
  • 3 čena belog luka
  • malo vrganja
  • 200 ml pavlake za kuvanje
  • nekoliko kašika maslinovog ulja
  • šaka oraha
  • malo palminog ulja za podmazivanje posude
  • so, biber, peršunov list, začin od mlevenog povrća bez aditiva
  • 50g prezli
  • 50g putera
  • 50g parmezana
  • malo nekog naribavog tvrđeg sira





Izdinstati luk na malo maslinovog ulja.
Meso iseći na kockice i dodati u dinstani luk i blago ga propržiti sa svih strana.
Potopiti vrganje u sasvim malo vrele vode, procediti i iseći na sitno, pa dodati u meso i luk. Ubaciti  grubo seckane orahe. Posoliti, pobiberiti i umešati peršuna po ukusu.

Deblje delove karfiola staviti u vodu, a cvetiće i grašak odgore u rešetku za kuvanje na pari, pa kuvati dok cvetići ne omekšaju malo.

Skuvati testeninu. Danas su na red došle farfale. Imala sam i malo neke veoma fine testenine sa spanaćem i cveklom, pa sam i nju skuvala.



Umešati grašak i karfiol u smesu mesa, vrganja i luka.

Podmazati vatrostalnu zdelu u kojoj ćemo zapeći testeninu.

Dodati kuvanu testeninu u meso i povrće.




Štapastim mikserom izmiksati dobro skuvane stabljike karfiola, dodati beli luk i tečnost u kojoj su namočeni vrganji. Dodati tome pavlaku za kuvanje, posoliti, pobiberiti. Dodati još i dve kašike začina od povrće bez aditiva.



Dobro sve promešati i preručiti u vatrostalnu zdelu.





Puter, prezle i parmezan dobro umesiti, dok se ne dobije zrnasta struktura, pa posuti preko testenine. Ovo sam naučila od Nataše koja piše blog Moja slatka kuhinja, i baš je ukusno.






Izrendati sir preko svega i staviti u rernu da se zapeče na 200°C, 20-25 minuta.













No comments:

Post a Comment