Danima želim da napravim testeninu sa karfiolom. Zašto? Prosto zato... ne znam... pa sam je danas i napravila... i eto, pojeli smo je i to je to... Lep nedeljni ručak, malo druženja za stolom, uhvaćeno nekoliko fotografija... ide dan dalje... red učenja, red spremanja kuće, ako bude sreće, neki će film obeležiti dan...
Sastojci:
- 250g suve testenine
- pola glavice većeg karfiola
- dve šolje smrznutog graška
- belo meso od jednog pileta
- jedan luk
- 3 čena belog luka
- malo vrganja
- 200 ml pavlake za kuvanje
- nekoliko kašika maslinovog ulja
- šaka oraha
- malo palminog ulja za podmazivanje posude
- so, biber, peršunov list, začin od mlevenog povrća bez aditiva
- 50g prezli
- 50g putera
- 50g parmezana
- malo nekog naribavog tvrđeg sira
Izdinstati luk na malo maslinovog ulja.
Meso iseći na kockice i dodati u dinstani luk i blago ga propržiti sa svih strana.
Potopiti vrganje u sasvim malo vrele vode, procediti i iseći na sitno, pa dodati u meso i luk. Ubaciti grubo seckane orahe. Posoliti, pobiberiti i umešati peršuna po ukusu.
Deblje delove karfiola staviti u vodu, a cvetiće i grašak odgore u rešetku za kuvanje na pari, pa kuvati dok cvetići ne omekšaju malo.
Skuvati testeninu. Danas su na red došle farfale. Imala sam i malo neke veoma fine testenine sa spanaćem i cveklom, pa sam i nju skuvala.
Umešati grašak i karfiol u smesu mesa, vrganja i luka.
Podmazati vatrostalnu zdelu u kojoj ćemo zapeći testeninu.
Dodati kuvanu testeninu u meso i povrće.
Štapastim mikserom izmiksati dobro skuvane stabljike karfiola, dodati beli luk i tečnost u kojoj su namočeni vrganji. Dodati tome pavlaku za kuvanje, posoliti, pobiberiti. Dodati još i dve kašike začina od povrće bez aditiva.
Dobro sve promešati i preručiti u vatrostalnu zdelu.
Puter, prezle i parmezan dobro umesiti, dok se ne dobije zrnasta struktura, pa posuti preko testenine. Ovo sam naučila od Nataše koja piše blog Moja slatka kuhinja, i baš je ukusno.
Izrendati sir preko svega i staviti u rernu da se zapeče na 200°C, 20-25 minuta.
No comments:
Post a Comment