Wednesday, January 20, 2016

red velvet - crvena rođendanska torta


Torta koju je Iv tražila za svoj rođendan. Baršunasti biskvit intenzivne boje i krema od sira - taman po njenom ukusu.

Naravno da, kad sam, pre 19 godina, prvi put ugledala njene ogromne plave okice, nisam mogla ni pretpostaviti koje će sve puteve život smisliti za nas. Niti sam mogla zamisliti koliko će brzo doći ovo vreme u kom pričamo o odletanju iz gnezda u potraži za svojom svrhom, dok zajedno petljamo po kuhinji praveći prvi put ovu tortu.



Tada sam samo bila beskrajno srećna, umorna i zahvalna što se tridestonedeljna avantura, potpuno neverovatnog i neprepričljivog usaglašavanja sa malenim stvorenjem u mom telu, kroz bolnice, tokolize, neverice i neizvesnoti - krunisala neodoljivu upiljenim plavookim smotuljkom u mom naručju.



Recept po kom sam je pravila sam pronašla na Coolinarici. Našla sam razne recepte i na mnogim drugim sajtovima, ali ovaj mi se svideo najviše. Izgleda da je ovo poznata i omiljena torta u Americi. Nisam  za nju čula do nedavno, i sad kad sam je napravila, čini mi se da su sve torte koje se kod nas prave, daleko daleko maštovitije i ukusnije. Ili ih samo ja više volim. Ali, Iv mi, baš malopre reče da joj se baš sviđa. Divno! To je bio cilj. Dobro, ima neke suptilne jednostavne lepote u svedenom ukusu fenomenalno mekog i tek blago lepljivog patišpana; i sirastog premaza - to se zaista mora priznati, iako boja patišpana baš i ne potkrepljuje ideju suptilnosti.





Za tortu je potrebno nabaviti:
  • 250 g brašna
  • 2 jajeta
  • 1 kašika kakaa u prahu
  • 115 g putera
  • 300 g šecera
  • 240 ml surutke
  • jestiva crvena boja
  • 1 kašikica sirćeta
  • 1 kašikica sode bikarbone
  • 1/2 kašikice soli

Krema

  • 360 ml slatke pavlake
  • 230 g svežeg sira
  • 230 g maskarpone sira
  • 1 kašikica vanil šecera
  • 115 g šecera u prahu





Pomešati prosejano brašno, so i kakao.
U drugoj posudi u surutku usuti boju za kolače, koliko želite. Ideja ove torte je da bude otrovno crvena, pa sam ja sasula celu flašicu boje, a i drugu bih da sam je imala. Treću posudu iskoristiti za mućenje putera sa šećerom i vanil šećerom, dok ne postanu
potpuno kremasti, pa dodati dva jajeta i miksati još malo.
U treću posudu dodati sadržaj druge, pa prve, pa dobro izmešati.




Sledeći korak nisam još koristila u pripremi torti. Sodu bikarbonu preliti sirćetom, sačekati da se penjenje završi, pa to usuti u testo za koru i izmešati.

Pekla sam dve kore, oko 25 min na 175°C.

Pečene kore se odmah stave u zamrzivač na maksimalono 45 min da se stisnu, (ne duže od toga da se ne bi smrzle).








FIL: U jednoj posudi se umuti šlag od slatke pavlake. U drugoj posudi se mikserom pomešaju sveži sir i maskarpone, pa se doda šecer u prahu i vanil šecer. Muti se dok se ne dobije jednolična smesa. Pa se u to umuti šlag.




Ovaj recept šaljem Nataliji koja piše blog Mystic Cakes, koja je domaćica kuvarigrice Ajme koliko nas je..., koju već godinama iz meseca u mesec igraju blogerke našeg regiona. Tako je skupljeno hiljade isprobanih recepata sa slikama i pričama o pripremi jela.


4 comments:

  1. Divne ste jedna i druga i ta vaša ljubav...

    ReplyDelete
  2. Odflično ti je uspela.I ja je nisam nikad pravila dok smo bili u Srbiji a sad malo malo pa nam se jede :)

    ReplyDelete
  3. Ovo je prvi put da sam je pravila. Ja više volim torte sa orašastim plodovima, ali ova se svidela svima koji su je probali. Hvala za komplimente poslate sa druge strane planete, nemam sa čim da je uporedim, nisam je nikada do sada videla u prirodi.

    ReplyDelete
  4. Sretan rodjendan tvojoj djevojcici! I moj stariji sin obicno voli 'red velvet' za rodjendan...Ja se uzasavam umjetne boje, alijednom u godini je sve dozvoljeno.

    ReplyDelete