Saturday, March 12, 2016

pileća prsa sa sušenim paradajzom, šitake pečurkama i karfiolom


Brzi ručak radnim danom u 9 i po koraka: Uzmeš gusani tiganj. Uspeš u njega malo ulja - dobro, samo malo drugačijeg, ovaj put. Prepržiš meso - uz uživanje u cvrčanju mesa na vrelom gusu. Izvadiš. Staviš u tiganj puno povrća. Izdinstaš. Vratiš meso. Pokriješ folijom. Zapečeš u rerni. Kraj.



Petkom imam sedam časova - prosto se tako zalomio raspored. To je puno i iscrpljuje. Ali zato svakog ponedeljka, kad imam tri, praznujem. Danas sam popodnevna smena, pa ima vremena za svašta pre škole... a u svašta uvek upadne i malo plesa po kuhinji, jer volim, a i potrebno je. Ne, nije neophodno. Beograd pruža mnoge izbore - malo se samo prošetaš i ponuda gotove hrane je ogromna, dobra, izvrsna čak i nije ni nepovoljna. Opet - moja kuhinja je moja kuhinja. Moje mesto - šta ću. Takva. I takva sad pišem šta sam danas isplesala, i za šta sam dobila nagradu, izraženu u količini savršenog mljackanja i po kojoj reči pohvale. Onu pravu.




Potrebni sastojci:


  • 2 komada celih pilećih prsa, sve sa kožicom
  • 5-6 komada sušenog paradajza sa uljem u kom je stajao
  • šaka suvih šiitake pečuraka
  • 2 pečene paprike
  • 1 crveni luk
  • 3 čena belog luka
  • pola glavice osrednjeg karfiola (ovde sam se malo čak prevarila, slobodno sam mogla staviti i celu)
  • konzerva paradajz pelata
  • origano, timijan, so i biber po ukusu



Priprema:

Ocedi se ulje u kom se čuvao suvi paradajz. Ovde ću da skrenem pažnju na to da se ova namirnica leti može napraviti lako, treba samo malo strpljenja oko po koje tepsije na krovu, što je Gaga letos divno objasnila. A svaki trud se isplati, jer zaista daje jelu izvrsnu aromu.

Dakle, to ulje se sipa u vreli gusani tiganj i na njemu se preprže pileća prsa, tako da se stvori korica koja im neće dati da se isuše tokom dalje pripreme ovog jela. Kožica malo karamelizuje od ulja bogatog sokom od paradajza, malo je crnkasta, ali joj je aroma prekrasna.

Pa se meso izvadi i ostavi sa strane, smanji se vatra, a u ulju se izdinsta luk i beli luk, pa se stave prethodno potopljene pečurke (naravno da mogu da se koriste i neke druge pečurke) i sve dinsta još malo uz često mešenje.

Doda se karfiol. Slobodno stavite baš puno karfiola. Umesto njega bi se mogao staviti i krompir, ali se nama ne slaže po un-dijeti koju uporno i dalje sprovodimo, u kojoj se ne mešaju namirnice bogate proteinima i skrobom u istom jelu. Karfiol na kraju poveže ovo jelo i zgusne sos.

Paprike i sušeni paradajz se iseckaju na krupne komade i dodaju u tiganj, kao i konzerva ugrubo isečenog paradajza.




Začini se obilno origanom i timijanom, posoli i pobiberi i na sve to se odgore stavi meso, ušuška u foliju i gurne u rernu na 180°C, na oko pola sata, dok se meso ne ispeče. Ko nije na un-dijeti može da skuva testeninu ili rižu, ili da umoči koricu hrskavog hleba. Mi smo uživale i bez toga.











No comments:

Post a Comment