Što volim kad neko podeli na netu stari porodični recept! To je kao da su me pustili da im budem porodični prijatelj i zavirim im u špajz za praznike. A kad je taj neko još Deb, koja piše Smitten Kitchen, pa je još recept i lak za izvedbu - mojoj sreći nema kraja. Takva sam, šta ću.
Ovaj je kolač Deb prosto nazvala Mamin kolač od jabuka, a njena ga je mama zvala jevrejski kolač od jabuka, pa sam ga i ja tako nazvala.
Potrebno je:
- 6 jabuka
- kašika cimeta
- 5 kašika šećera
- 2 3/4 šolje brašna
- 1 kašika praška za pecivo
- 1 kašikice sitne soli
- šolja biljnog ulja ili rastopljenog putera, ja sam stavila maslinovo ulje
- 2 šolje šećera
- 1/4 šolje soka od pomorandže
- 2 i po kašikice ekstrakta vanile
- 4 jajeta
Sastojci koje sam navela nisu u potpunosti isti kao sastojci koji su pobrojani na slici gore. Nisam koristila orahe (po receptu sa slike ide još jedna šolja oraha), kao što ih ni Deb nije koristila u receptu koji je objavila, čak u komentarima kaže da ne bi znala u šta idu orasi, da li u testo ili u jabuke, jer ih nikada nisu stavljale u recept. I količina brašna je smanjena za četvrtinu šolje iz nekog razloga, a kako je to kolač koji se u njihovoj kući pravio dugo i uspešno, onda sam ga napravila po onome što je Deb preporučila, a sliku sastojaka u rukopisu sam podelila jer mi se veoma svidela.
A kad sam recept već objavila, javila mi se jedna divna gospođa, koja za ovaj recept zna i rekla mi da slobodno stavim orahe u testo, jer je tako ovaj kolač još mnogo bolji. Iskreno, teško mi je i zamisliti, ali ću svakako sledeći put to uraditi.
A kad sam recept već objavila, javila mi se jedna divna gospođa, koja za ovaj recept zna i rekla mi da slobodno stavim orahe u testo, jer je tako ovaj kolač još mnogo bolji. Iskreno, teško mi je i zamisliti, ali ću svakako sledeći put to uraditi.
Rerna se zagreje na 180°C.
Nauljiti kalup. U originalu Deb koristi kalup sa rupom u sredini. Ja sam koristila običan kalup za tortu sa klipsom na obruču.
Jabuke oljuštiti, iseći na kockice od po pola cm, i posuti mešavinom cimeta i šećera.
Pomešati prosejano brašno, prašak za pecivo i so.
Pomešati u drugoj zdeli ulje, sok od pomorandže, šećer, ekstrakt vanile i jaja.
Dobro promešati suve i vlažne sastojke, pa u kalup sipati pola te mešavine.
Preko toga staviti polovinu jabuka, sa sokom koji su ispustile.
Preko jabuka usuti preostalu mešavinu sa brašnom, pa preko toga ostatak jabuka.
Kolač je savršen!
Oko toga se jednoglasno mljackanjem slažu sve tri generacije - moja mama, ja i moja najmlađa ćerka. Jele smo ga u slast uz nevericu. Kako tako jednostavan kolač, uspeva da bude tako ukusan. Testo je meko, podatno, zauljeno taman koliko treba, jabuke osvežavaju, a na krajevima se oseća blago karamelizovan šećer. Za svaku je preporuku.
Oko toga se jednoglasno mljackanjem slažu sve tri generacije - moja mama, ja i moja najmlađa ćerka. Jele smo ga u slast uz nevericu. Kako tako jednostavan kolač, uspeva da bude tako ukusan. Testo je meko, podatno, zauljeno taman koliko treba, jabuke osvežavaju, a na krajevima se oseća blago karamelizovan šećer. Za svaku je preporuku.
Upravo napravljeno! Fantasticno mirise dok se pece.
ReplyDeleteUkusno, socno, lako se pravi.
Dodala sam orahe u testo - ne osete se bas - mozda moze i bez njih..
Ovo ce se peci puno puta u nasoj kuci
HVALA na receptu. Tijana
Drago mi je da vam se kolač svideo - to je porodični recept jedne od meni najomiljenijih blogerki, i stvarno je dobar.
ReplyDelete