Wednesday, May 4, 2016

slatka savijača sa sirom


Moje je detinjstvo obeleženo kolačima sa slatkim sirom, kao i detinjstvo svakog bačkog deteta. Kad sam, pred udaju, došla u Beograd, takvi moji gastronomski prohtevi bili su veoma čudni, niko nije mogao ni da zamisli kombinaciju sira i šećera. Čak je gađenje počesto bila reakcija. Sećam se kako su me prodavci sira na Kalenić pijaci ubeđivali da sir bez soli ne postoji... dok nisam otkrila zemunsku pijacu... Samo, nekako kolači od slatkog sira nisu zaživeli ni u mojoj kuhinji. Tako sam ovih dana prvi put pravila ovu štrudlu, koju znam da odvajkada volim.



Potrebni sastojci:


  • 250 g kora za pitu
  • 250 g mladog, sitnog neslanog sira
  • 100 ml kisele pavlake
  • 100 g suvog  grožđa
  • 2 jajeta
  • 50 ml vode
  • 50 ml ulja
  • 100 g šećera
  • vanilin šećer
  • šećer u prahu za posipanje



Sir, pavlaka, voda, ulje, šećer, vanil šećer, suvo grožđe i jedno jaje se sjedine.

Ređaju se tri kore, jedna preko druge, tako što se prve dve lagano premažu uljem. Na treću se stavi trećina fila sa jedne strane, pa se uvije kao rolat.

Umućenim jajetom sa malo ulja se kore premažu i stave na pečenje.







4 comments:

  1. I ja sam navikla na slanu štrudlu. Ali nedavno me prijateljica nagovorila da probam pošećeriti slanu štrudlu. I baš je fino.

    ReplyDelete
  2. o, koliko volim kuhinju, baš zbog toga što se ovako prostih stvari ne setimo... prosto pošećeriti slanu štrudlu... Ova slatka neki je rođak zagorskih štruklji, tu je sir uslatko... a nekada smo jeli i zapečene palačinke sa slatkim sirom...

    ReplyDelete
  3. Fantastično! Ispričali ste moju priču. Nemam šta da dodam :)

    ReplyDelete
  4. Moja baka je živela u Bačkoj i ja se pored mnogih mnogih stvari dobro sećam i slatke štrudle sa sirom i suvim groždjem i evo u bakinu čast kod koje sam i zavolela kuhinju i kuvanje uskoro ču je napraviti! Hvala

    ReplyDelete