Ovaj sam recept pročitala pre nekog vremena na blogu kod Domaćice - Kristine Gašpar i oduševila se. Još jedna divno jednostavna, a efektna kulinarska ideja - pogačice sa čvarcima u modlama za mafine.
Sastojci:
- 300 g brašna
- pola kašičice soli
- pola kašičice šećera
- 2 kašike suvog peršuna
- 1/4 kašičice mlevenog bibera
- pola kašikice belog luka u prahu
- 150 g mlevenih čvaraka ( zapravo sam imala 120g čvaraka i dodala sam 30 g masti)
- 2 jajeta, jedno za u testo, jedno za premazivanje
- 10 g kvasca (koristila sam suvi kvasac)
- 1 dl jogurta
- pola dl mlakog mleka u kom sam razmutila šećer i kvasac
- kima za posipanje
Originalan recept je sa svežim kvascem i kiselom vodom. Nisam imala svežeg kvasca, ali zato imam suvog kvasca koji mi je Nataša donela iz Minska, pa sam njega stavila. Nisam vična mešenju i ne znam sa kvascem, ali dok potrošim poveliku paklu koju je Nataša donela biću ekspert sigurno.
Kašikicu punu kvasca sam stavila u mlako mleko u kom sam rastvorila pola kašikice šećera, sačekala da proradi i sa tim sam pomešala brašno, so, suvi peršun, mlevene čvarke, mast, jedno jaje i jogurt.
A onda sam mesila dok nije prestalo da se lepi za prste, što se, srećom, brzo desilo.
Testo sam ostavila da malo naraste, pa sam otkidala kuglice i stavljala ih u podmazane modle za mafine.
Ostavila sam da stoji dok se rerna nije ugrejala na 200°C.
Premazala umućenim jajetom i posula obilno kimom, jer ga volim, a odavno nisam ništa sa njim pravila.
No comments:
Post a Comment