Ova se kaša jede tri dana za doručak, sveže pripremljena. Izuzetno je ukusna. Slatka je od suvog grožđa, kiselkasta od voća, a svaki začin daje svoju notu. Veoma prija.
Jako mi je teško da razumem kad vidim da neko kupuje gotovu ovsenu kašu, znate onu u raznobojnim kesicama. Em je puna šećera, em je preskupa. Ništa mi nije jasno, skroz je nelogično, zar ne? Ako žele zdrav obrok, ta kaša to nikako nije. Jedino ako žele zavaravanje - e to je već druga dimenzija - sasvim dobro zavaravanje za velike pare. Ili su ljudi prosto neobavešteni, što mi je u današnje vreme, kad su nam informaciju u ruci u svakom momentu, totalno nejasno.
U svakom slučaju, ova je ovsena kaša izvrsna. Potrebno je sasvim malo prilagoditi kuhinju, da bi začini bili pri ruci. Malo ovsenih pahuljica i jedna voćkica i eto lepog doručka za dvoje.
Potrebno je:
- 1/2 šolje ovsenih pahuljica
- 1 i 1/2 šolja vode
- 1/4 šolje suvog grožđa
- 1/2 do cele šolje sveže jabuke, kajsije, kruške ili breskve, isečene na kockice
- 1/4 kašikice cimeta
- 1/4 kašikice mlevenog muškatnog oraha
- 1/8 kašikice mlevenog kardamoma
- 1/8 kašikice đumbira u prahu
U posudu usuti šolju vode, seckano voće i začine i kuvati na umerenoj vatri dok ne prokuva.
Smanjiti vatru i krčkati desetak minuta, dok se voće ne skuva.
Dodati ovsene poahuljice i još pola šoljice vode i zagrevati dok ne proključa. Promešati, skloniti sa vatre i ostaviti poklopljeno desetak minuta, dok ovas ne upije vodu.
Ovo se jede za doručak kad se sprovodi trodnevna ajurvedska detoksikacija organizma. Za ručak i večeru se jede kičeri, a u međuvremenu se pije CCF (3K) čaj za detoksikaciju.
No comments:
Post a Comment