Red je nešto novo (za)početi, odavno nisam...
Završava se još jedna školska godina, jedan smo krug okrenule, svašta naučile, porasle u svakom smislu, tu se naređale i neke diplome... samo... telo je počelo da se buni. Nije da mu i nije vreme da malo škripi, ali... em, nemamo mesta još uvek za opuštanje i pekmeženje te vrste, em... pa nije ni ugodno.
Dakle, kao i u prethodnih pola veka, kad se pojavi problem u mom životu, naiđe i rešenje... a ako imam sreće i ne oteram ga, bude i zabavno ... i tako: na scenu stupa moja drugarica Žana iz Nikšića, ajurvedski savetnik i koleginica Bahova praktičarka! I jedna vrlo uporna žena, mora joj se priznati. I nadasve strpljiva sa ovolikim tvrdoglavim gurmanom, koga svesrdno podržava jak unutrašnji saboter.
No, uglavnom, Žana( čitaj: tiha voda koja breg...) uspe mene da, ma ne mogu ni reći nagovori, nije me ni nagovarala... ali me jeste nagovorila, da isprobam trodnevno ajurvedsko čišćenje prošlog vikenda...
I znate šta? Prijalo mi je jako!
O tom, potom, pisaću sigurno čim mi samo malo popuste obaveze... ali samo da se zna da danas počinjem novi krug od tri dana. To bi trebalo dovoljno da govori o tome da li mi je prijalo.
A sad malo o ovom napitku.
Pravi se lako:
U litar vode se stavi po kašikica semena:
- komorača
- kima
- korijandera,
pa se to kuva dok to semenje ne potone, a to bude do petnaestak minuta. Procedi se i sipa u termos. Nije preporučljivo piti ga rashlađenog.
Čaj je divnog, veoma osvežavajućeg, pomalo slatkastog ukusa. Ovo je prvi napitak koji mogu da pijem bez meda u velikim količinama. Izuzetno mi prija. Preporučujem od srca.
A na sajtu sa kog sam pozajmila gornju sliku (dok se ne izveštim da i moje tako čarobno izgledaju) piše da po ajurvedi korijander poboljšava varenje, pomaže kod alergija, smanjuje otoke i veoma je dobar za jetru, koja je primarni organ za detoksikaciju i regulisanje nivoa šečera.
Za kim se svi slažemo da pomaže varenje, zato ga dajemo i sasvim malim bebama kad imaju grčeve. U ajurvedskoj medicini, koja govori da u našoj fiziologiji postoje tri primarne energije - doše, a samo kada su one u balansu, mi bivamo zdravi - kim se isto visoko kotira, jer balansira sve tri doše, tako što im dodaje agni (održava vatru). Zapadna medicina se slaže da kim stimuliše lučenje enzima za varenje i tako potpomaže asimilaciju hranljivih sastojaka iz hrane koju jedemo.
Za kim se svi slažemo da pomaže varenje, zato ga dajemo i sasvim malim bebama kad imaju grčeve. U ajurvedskoj medicini, koja govori da u našoj fiziologiji postoje tri primarne energije - doše, a samo kada su one u balansu, mi bivamo zdravi - kim se isto visoko kotira, jer balansira sve tri doše, tako što im dodaje agni (održava vatru). Zapadna medicina se slaže da kim stimuliše lučenje enzima za varenje i tako potpomaže asimilaciju hranljivih sastojaka iz hrane koju jedemo.
A korijander u Indiji imaju običaj da žvaću posle obroka... kažu pomaže varenje, sprečava stvaranje gasova...
Kaže mi Žana, moja učiteljica na ovom putu, da ima razlicitih instrukcija za pripremu ovog caja - može i da se samo prelije vodom ili da se kuva nekoliko min i ostavi da se prohladi. Pa kako vam volja...
No comments:
Post a Comment