šareni 'tortilja čips' sa semenkama - iz naše rerneVeć mesecima se spremam da napravim grickalice po receptu za kukuruzne krekere sa semenkama sa bloga Na tanjiru. Tek je sinoć došlo na red. A onda, kako to neki put bude u kuhinji, napravih previd -  umesto za lanenim semenkama posegnuh za crvenom rižom. Srećom, grešku primetih kad je pola već bilo u rerni, te sam samo drugu polovinu švićnula - što je ispalo da je prava greška, baš velika greška! Odmah sam napravila jednu turu i sa lanom - brzina kojom su nestale rekla je sve.Potrebno je:
  • 130 g palente
  • 30 g lanenih semenki (ili crvene riže... a rekla bih da bi i sa crnom rižom bilo super)
  • 35 g susama (koje bilo boje)
  • 50 g semenki suncokreta
  • 50 ml maslinovog ulja
  • 250 ml vrele vode
  • sitna morska so

Postupak je jednostavan, a do u najsitnijeg detalja je objašnjen u originalnom receptu.

U jednu posudu se smešaju palenta i semenke, prelije se uljem i vrelom vodom. Ja sam viljuškom malo mešala. Ta masa bude podosta tečnija nego joj se nadate. Svejedno, polovinu treba istresti na peki papir. Prekriti drugim peki papirom, malo pritisnuti rukama, a potom varjačom razviti na veličinu prevrnute tepsije.Dakle: prevrnete tepsiju, stavite preko nje peki papir, pola smese istresete na sredinu, drugi peki papir preko toga i razvijete smesu preko površine dna tepsije. 

Skinete gornji peki papir (koji postaje donji za sledeću turu...), posolite odgore po povr[ini sitnom morskom solju i gurnete u rernu ugrejanu na 160°C da se peče. Preporuka je da se uključi ventilator.Posle oko pola sata je gotovo, morate sami da procenite, jer u mnogome zavisi na koju ste debljinu razvaljali smesu. I skroz tanki, nastali skoro greškom - jer je dno tepsije bilo neravno, i oni malo deblji, bili su jednako izvrsni. Lako se lome, a može se razvaljana smesa i zaseći nožem, tada se još lakše lome po tim usecima, pa se tako dobiju komadi pravilnijeg oblika.

2 komentara:

Petra Kranjica kaže...

Obožavam kuhinjske greške koje na kraju super ispadnu.

kata vuletic kaže...

Da znaš, ova greška ispala perfektno. Ostalo je par komada zaboravljenih, od te prve ture sa crvenom rižom, krckave su i danas. Mislim da sam našla najidelaniji način da iskoristim tu rižu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...