Wednesday, July 20, 2016

šareni 'tortilja čips' sa semenkama - iz naše rerneVeć mesecima se spremam da napravim grickalice po receptu za kukuruzne krekere sa semenkama sa bloga Na tanjiru. Tek je sinoć došlo na red. A onda, kako to neki put bude u kuhinji, napravih previd -  umesto za lanenim semenkama posegnuh za crvenom rižom. Srećom, grešku primetih kad je pola već bilo u rerni, te sam samo drugu polovinu švićnula - što je ispalo da je prava greška, baš velika greška! Odmah sam napravila jednu turu i sa lanom - brzina kojom su nestale rekla je sve.Potrebno je:
 • 130 g palente
 • 30 g lanenih semenki (ili crvene riže... a rekla bih da bi i sa crnom rižom bilo super)
 • 35 g susama (koje bilo boje)
 • 50 g semenki suncokreta
 • 50 ml maslinovog ulja
 • 250 ml vrele vode
 • sitna morska so

Postupak je jednostavan, a do u najsitnijeg detalja je objašnjen u originalnom receptu.

U jednu posudu se smešaju palenta i semenke, prelije se uljem i vrelom vodom. Ja sam viljuškom malo mešala. Ta masa bude podosta tečnija nego joj se nadate. Svejedno, polovinu treba istresti na peki papir. Prekriti drugim peki papirom, malo pritisnuti rukama, a potom varjačom razviti na veličinu prevrnute tepsije.Dakle: prevrnete tepsiju, stavite preko nje peki papir, pola smese istresete na sredinu, drugi peki papir preko toga i razvijete smesu preko površine dna tepsije. 

Skinete gornji peki papir (koji postaje donji za sledeću turu...), posolite odgore po povr[ini sitnom morskom solju i gurnete u rernu ugrejanu na 160°C da se peče. Preporuka je da se uključi ventilator.Posle oko pola sata je gotovo, morate sami da procenite, jer u mnogome zavisi na koju ste debljinu razvaljali smesu. I skroz tanki, nastali skoro greškom - jer je dno tepsije bilo neravno, i oni malo deblji, bili su jednako izvrsni. Lako se lome, a može se razvaljana smesa i zaseći nožem, tada se još lakše lome po tim usecima, pa se tako dobiju komadi pravilnijeg oblika.

2 comments:

 1. Obožavam kuhinjske greške koje na kraju super ispadnu.

  ReplyDelete
 2. Da znaš, ova greška ispala perfektno. Ostalo je par komada zaboravljenih, od te prve ture sa crvenom rižom, krckave su i danas. Mislim da sam našla najidelaniji način da iskoristim tu rižu.

  ReplyDelete