Tuesday, July 5, 2016

veoma ukusna poslastica od starog hleba - New Orleans Style Bread Pudding



Poslastica od starog hleba, koja kod nas nije posebno popularna, a koju sam tako rado pravila u svojim tranzicijskim podstanarskim danima... Ne znam zašto se kod nas ova vrsta 'kolača' ne pravi ćešće. Ukus je divan, ovo je jedna od onih comfort food priča, a priprema se jednostavno, od sastojaka kojih nekako uvek ima po kući.






Ovog divnog popodneva, u svojoj kuhinji, u spomen na ta ne-tako-davno prošla vremena, divna u izvesnom smislu, topla i igriva... vremena nade u nove početke... a od poslednje porcije likera sa kojim sam ga tada pravila, a koji je donela Ružica sve sa svojim čarobnim kolačem, i u ime novih početaka na raznim stranama, pravim ga još ovaj put. 

Za neka stara vremena u kojima sam u ime nečega što mi je bilo važno, pristajala na ono na šta više nikada neću. Za poslednju priču uz suze na terasi koja to nije zaslužila. Za budući smeh na tremu... ili već negde...






Potrebni sastojci:


  • 10-tak kriški starog hleba, pravila sam ovo od svakojakog hleba, svaki put je bilo fino
  • 50 g putera
  • 450 ml slatke pavlake
  • 300 ml mleka
  • 1 kašikica arome vanile
  • 4 jajeta
  • 125 g šećera, bude lepše ako se stavi pravi crni šećer
  • 3 kašike nekog aromatičnog alkoholnog pića
  • dva puta po 1/2 kašikice cimeta
  • 75 g suvog grožđa ili nekog drugog suvog voća, izvrsno je i sa suvim šljivama ili mešavinom šljiva i kajsija
  • 50 g seckanih lešnika, a divno je i sa bilo kojim drugim orasima - ovaj put sa šakom oraha i listićima badema
  • kašikica gustina



Ugrejati rernu na 180°C.

Podmazati malo dublji pleh, idealno 30 x 30 cm.

Umutiti 4 jajeta sa 100 g šećera.

Pomešati 300 ml slatke pavlake, sa 300 ml mleka i aromom vanile i to dodati u ulupana jaja.

Dodati kašikicu alkohola i pola kašikice cimeta.

Kriške hleba premazati puterom sa obe strane, pa poređati u vatrostalnu činiju.




Pobacati suvo voće preko toga, pa sve preliti pripremljenom tečnom masom, vodeći računa da se sve kriške natope. Dopustiti da odstoji bar desetak minuta. 

Pobacati preko ovoga seckane orašaste plodove i pola kašikice cimeta

Peći četrdesetak minuta.




Napraviti sos: pomešati kašikicu gustina sa malo hladne vode, dodati tome 150 ml slatke pavlake, 25 g šećera i 2 kašike alkohola.

Ovu smesu lagano zagrevati, mešajući sve vreme. Pustiti da ključa koji minut, pa tako vrućom smesom preliti pečeni puding iz rerne.






who's gonna tell you when it's too late who's gonna tell you things aren't so great you can't go on thinking nothing's wrong who's gonna drive you home tonight who's gonna pick you up when you fall who's gonna hang it up when you call who's gonna pay attention to your dreams who's gonna plug their ears when you scream you can't go on thinking nothing's wrong who's gonna drive you home tonight who's gonna hold you down when you shake who's gonna come around when you break











2 comments:

  1. D aimaš pravo ovakvi deserti se ne rade baš često kod nas.

    ReplyDelete
  2. Šteta, jer jesu ukusni, a nisu ništa manje zdravi od nekih drugih zašećerenih jela. Ovaj sam pravila milion puta, čini mi se. Za čas bude gotov, a iskoristi se svo sasušeno voće koje se nađe u kući. opet, moja ga deca baš i ne vole. Ne ide im hleb uz ostale sastojke za kolače...

    ReplyDelete