Ove godine mi je jun proleteo za čas. Dve mature, polaganja, toalete, upisi, odluke... A tema junske kuvarigrice Ajme koliko nas je..., čija je ovomesečna domaćica Tanja, koja kuva blog bez šminke 'Ekspres lonac', su meni omiljene ribizle... koje najradije pojedem sveže, retko stignu da budu deo nečeg kuvanog.
Ovaj sam recept, pre neki dan pronašla na odličnom Juditkinom blogu prepunom fenomenalnih recepata, i odlučila sam da ga napravim beš večeras - bez odlaganja, iako su devojke otišle kod oca za vikend, pa će ga jesti tek od nedelje...
Originalno ovo su kocke, ali sam ja slaba na mafine, pa ispadoše opet mafini, malko veći, kao mini tortice.
Originalno ovo su kocke, ali sam ja slaba na mafine, pa ispadoše opet mafini, malko veći, kao mini tortice.
Potrebni sastojci:
- 2 jajeta
- 200 g šećera
- 125 g putera
- 2 dl kisele pavlake
- 220 g brašna
- 60 g maka
- pola praška za pecivo
- prstohvat soli
- 250 g ribizli
- pola table čokolade - u originalnom receptu je čokolada za jelo, a ja sam stavila neku za kuvanje koju sam imala kod kuće. Ovo daje samo malo gorči ukus, ali ne smeta uopšte - kolač je i onako sasvim sladak. Zapravo ta mešavina ukusa crne čokolade i resko kisele ribizle, sa svima znanim ukusom nalik makovnjači je iznenađujuće dobra i ovaj je kolač zbog toga izvrstan, koliko god je baš lagan za pripremu.
Rernu zagrejemo na 180°C.
Ulupati belanca. Žumanca ulupati sa šećerom, dodati omekšao puter i kiselu pavlaku i dobro umutiti.
Brašno pomešamo sa makom i praškom za pecivo. U to umešamo ribizle.
Smešamo suve i 'mokre' sastojke i izlivamo ih u kalupe za mafine.
Odgore pospemo seckanom čokoladom.
E sad, u originalnom je receptu nemleveni mak, a ja sam stavila mleveni. Ispalo je ukusno, makar meni jeste baš, mada za trunku manje fotogenično, jer nema jasnih malenih crnih tačkica kao u originalnom receptu.
Ukusno izgledaju!
ReplyDeleteda, ukus ime je primeren izgledu - čokolada, mak i ribizla, svaki ukus se jasno oseti posebno, a to kad preskačeš sa jednog na drugi je fenomenalno.
ReplyDeleteOdlicno! Socno, meko, lako se pravi.
ReplyDeleteSamo treba duplirati kolicinu za tepsiju prosecne velicine.
U mojoj verziji isproban s malinama a za par dana i sa visnjama
Za svaku preporuku.
Tijana