Još jedan kolač sa pomalo neobičnim sastojkom, ovaj put je to paškanat ili parštrnjak. I to sve zbog Zorice Pomoravke, koja je izabrala paškanat (paštrnjak) da bude namirnica ovomesečne kuvarigrice 'Ajme koliko nas je...'. Istina, mogla sam paštrnjak da ubacim i u neko slano jelo, kako mu se tradicionalno i piše... samo sam ove jeseni nešto baš inspirisana da ekperimentišem sa neobičnim sastojcima u kuglofima, pa sam zato izabrala ovaj recept. A mesec se opet pokazao prekratak da se igram u kuhinji koliko bih volela...
Potrebni sastojci:
- 1/3 šolje suvog grožđa
- 1/3 šolje plus još, sa strane, 3 kašike jabukovog sirćeta
- 1/3 šolje tamnog ruma
- 1 kašika ekstrakta vanile
- 12 kašika putera, plus koliko treba za podmazivanje pleha
- 1 1/3 šolje tamnog šećera
- 4 poveća jajeta, odstajala na sobnoj temperaturi
- 2 šolje brašna
- 2 kašikice praška za pecivo
- 1 kašikica cimeta
- 1/2 kašikice sveže narendanog muškatnog oraha
- 1/2 kašikice soli
- 1 veća jabuka
- 1 paškanat
- šolja šećera u prahu
- kašikica limunovog soka
Trećinu šolje suvog grožđa, trećinu šolje jabukovog sirćeta, isto toliko tamnog ruma i kašiku esencije vanile usuti u manju činijicu. Ostaviti tako preko noći, ili prokrčkati ovo dvadesetak minuta na laganoj vatri, i samo obavezno ohladiti pre dodavanja u kolač.
Rernu zagrejati na 175°C i podmazati pleh za kuglof.
Mikserom mešati 12 kašika putera sa 1 1/3 šoljom šećera nekoliko minuta, dok se šećer potpuno ne rastopi u puteru. Dodati jaja, jedno po jedno, neprestano miksajući smesu.
Dve šolje brašna i 2 kašikice praška za pecivo pomešati, pa prosejati. U to umešati cimet, ribani muškatni orah i so.
Sada suve sastojke pomešati sa mokrim, mikserom na maloj brzini, tek da se sve sjedini.
Oljuštiti jabuku i paškanat i narendati oba, pa ih dodati u smesu.
Procediti grožđice, a tečnost sačuvati. Dve kašike te tečnosti, sa grožđicama, takođe umešati u smesu.
Kad se izvadi iz rerne, ostaviti kolač da se hladi bar jedan sat.
Za glazuru pomešati šolju šećera u prahu sa 3 kašike tečnosti u kojoj su se namakale grožđice i 1 kašikom limunovog soka.
Dok se pekao, iz rerne se širio divan miris, koji malo vuče na karemelu. A kolač je neverovatno mek i sočan, ali zaista neočekivano divne teksture. I ukusan je zaista. Sladak taman kako bi se i očekivalo od kuglofa, a to kako glazura preseca kiselim ukusom tu slatkoću je veoma zanimljiva kombinacija ukusa.
Recept sam pronašla na sajtu Food52. Pronašla sam još jedan kolač sa paršrnjakom i javorovim sirupom, nadam se, naći ću vremena jednom da isprobam i taj recept.
Kato,divan spoj i bas mi je delovalo na prvi pogled da je preliv bela čokolada,ali glazura sa sokom od limuna ,verujem daje i miris i ukus slatkom paškanatu koji je u kuglofu :)
ReplyDeleteTo si baš dobro primetila, ta mu glazura daje poseban šmek, a već je sam kuglof i neobičnog sastava i zaista ukusan.
ReplyDeleteKuglof prekrasno izgleda, jedino što mi je višak u receptu je paškanat :))) Nikada nisam jela paškanat sa šećerom, i od Kate je vrlo hrabro to što se upustila u eksperimenet :)
ReplyDeleteO... hvala za pohvale. Paškanat daje kolaču specifičnu teksturu i tako divno suptilan pomak u ukusu... za sve postoji prvi put... od sada u mojoj kuhinji pravilo: 'imaš li paškanat viška, gurni ga u kuglof'... preporučujem. Svakako mi je u supi dosadan.
ReplyDelete