Saturday, November 19, 2016

složenac od kelja i pečuraka sa krmenadlom



Ideju za ovo jelo dobila sam lunjajući po blogu Nasje Duplančić - Mama ja sam gladan. Njen složenac od kelja, gljiva i riže sam samo malo drugačije upakovala - umesto slaninice koju predlaže, ili sira koji je stavila u svoje jelo, ušuškala sam krmenadle koje mi je ponudio naš divno veseli mesar iz obližnjeg Maxija na Bežanijskoj kosi. Taman su tako ušuškane ostale lepo sočne, što im i ne bude baš manir.



Ko poznaje mladog mesara iz male samoposluge na centru ovog naselja, zna o čemu pričam. Ko ne zna, a u prolazu je, neka svakako svrati da vidi kako može trudom jednog čoveka jedan delić svemira da oživi. Njega ništa ne mrzi: ni da samelje, ni da iseče, ni da preporuči, ni da se osmehne i zahvali - već neko vreme mi svaki put osveži dan u ovoj sve turobnijoj stvarnosti. I sve je lepši izbor mesa,zaista uvek naiđem na nešto novo, a i sve su urednije vitrine, verujem da je i veći promet. Red nasmejanih mušterija svakako jeste...





Potrebni sastojci:
  • 1 glavica kelja
  • 5 čenova belog luka
  • 400 g šampinjona
  • šolja pirinča
  • malo divlje riže
  • malo suvih vrganja
  • 4 jajeta
  • par kašika kisele pavlake
  • maslinovo ulje
  • 4 krmenadle
  • suvi začin bez aditiva, so, biber




Kelj narežite na manje komade, pa dinstajte na malo ulja i na seckanom belom luku. 
Šampinjone obrišite, narežite na četvrtine i dodajte kelju. Dinstajte desetak minuta na laganoj vatri, dok ne ispari voda koju šampinjoni otpuste.

Skuvajte pirinač, ne baš meko, jer će se dodatno raskuvati u rerni.
Poparite vrganje, pa ih naseckajte, i nemojte bacati vodu u kojoj su se natapali. Umešajte i tu tećnost i vrganje u smesu kelja i šampinjona.

Meso malo pouljite i natapkajte u njega suvog začina. Nisam dodatno solila meso, ali sam posolila i pobiberila rižu.
Dve trećine smese sam stavila u vatrostalnu posudu, pa sam poređala jedan red mesa, pa odgore preostalu mešavinu povrća i riže.
Pekla sam poklopljeno oko 30 minuta na 180°C.
Zalila sam mešavinom kisele palake, jaja i malo brašna i zapekla još petnaestak minuta.



3 comments:

  1. Ne sumnjam u odličan ukus jela, jer su sastojci predobri, ali crtica o mesaru me oraspoložila :)

    ReplyDelete
  2. ukus je stvarno lep...a mesar izistinski ulepšava dan.

    ReplyDelete
  3. Drago mi je da te inspirirao moj recept :-) Ova kombinacija s mesom izgleda jako dobro! Ja stalno govorim da je najveća sreća imati dobrog mesara :-) i ribara :-D

    ReplyDelete