Kaže mi koleginica juče, na nastavničkoj proslavi kraja godine: nema Nove godine bez ruske salate. Istina kod mene je samo malo drugačija - istinski nema novogodišnjih praznika bez ove salate. Godinama sam je pravila sa kumovima dok su nam se deca motala oko nogu. To je prošlo - danas sam je napravila u miru svoje kuhinje, uz more uspomena - tako mu to dođe u nekim godinama.
Ovo je jedna od onih majonezastih salata, koje smo jeli osamdesetih. Posle su neke zdravije varijante ovladale trpezama. Meni je i dalje draga. Pravim je jednom godišnje - od pola mere koje su date u originalu. I tako sa pola mere ima je dovoljno za desetak dana, koliko i može da stoji u frižideru.
Potrebni sastojci:
- 200 g praške šunke
- 350 g kuvane junetine ili govedine
- 200 g kiselih krastavaca
- 3 glavice ljubičastog luka
- 2 kisele jabuke
- 3 šargarepe
- 1 celer
- 3 krompira
- 100 g oraha
- 4 kuvana jajeta
- 200 g majoneza
- 200 g kisele pavlake
- so, biber i eventualno limunov sok
Junetina, krompir i jaja se skuvaju, a ohlade.
Celer i šargarepa narendaju. Jabuke se iseku na kockice.
Praška šunka, kuvana junetina, kuvana jaja, krompir, krastavac i luk se iseckaju sitno.
Orasi se iseckaju i sve se pomeša sa majonezom, pavlakom i začinima. Ohladi se i služi.
Savršeno ide uz hladnu prasetinu. Celer, jabuke, orasi i luk su tako osvežavajući u ovoj salati.
Stara dobra vremena i salatica bez koje nije moglo da se zamisli ni jedno slavlje. Super je.
ReplyDelete