Jedva sam dočekala ovo veče da se igram po kuhinji. Devojke su gore u sobama, isto kao i ja - odmaraju & uživaju. Čekamo Novu. Ispratih Staru jutros sa drugom uz kafu i priču - pa se ušetah u svoju kuhinju. Ostavljam privremeno sva učenja i podučavanja - uživam uz kutlaču, dobru muziku i pregršt mira za razmišljanje. Srećna vam Nova uz još jedan kolač iz Cake Keeper Cakes zbirke.
Ovaj recept šaljem na drugi kraj Planete, Dubravki, koja je autor bloga Džoli volinet.kuvar i ovomesečna domaćica kuvarigrice Ajme koliko nas je...
Potrebni sastojci:
- 4 kašike putera
- 2/3 šolje smeđeg šećera
- konzerva ananasa
- 3/4 šolje vrele vode
- 1/2 šolje tamne melase
- 1 kašikica sode bikarbone
- 1 1/4 šolje brašna
- 1 kašikica praška za pecivo
- 1/4 kašikice soli
- 2 kašikice mlevenog đumbira
- 1/2 kašikice cimeta
- 4 kašike putera
- 1/2 šolje smeđeg šećera
- žumance od ovećeg jajeta
Rernu zagrejati na 175°C.
Podmazati okrigli kalup za kolače, prečnika 20 cm, i pobrašnjaviti ga.
Ananas ocediti dobro.
Puter zagrevati na osrednjoj vatri dok ne zapeni. Umešati smeđi šećer, smanjiti vatru, pa uz stalno mešanje, kuvati 2 minuta.
Ovo izliti u pripremjeni kalup. Okretati kalup da smesa prekrije dno. Rasporediti parčiće ananasa.
U vrelu vodu umešati melasu i sodu bikarbonu, pa ostaviti da se ohladi.E sad... ne bi bilo loše ovo raditi u raskošno velikoj činiji - jer slika lepo pokazuje kako izgleda kad se saspe soda u malu zdelu...
Pomešati brašno, prašak za pecivo, so, đumbir i cimet.
Puter i šećer mešati mikserom 3 minuta, pa smanjiti brzinu i umešati žumance. Umešati pola mešavine melase i vode, pa u to dodati pola brašna. Ponoviti sa drugom polovinom i melase i brašna.
Preliti ovu mešavinu preko ananasa.
Peći oko 35 minuta, dok čačakalica ne potvrdi da je gotovo.
Ispečeno ostaviti 5 minuta da se hladi u modli, pa prevrnuti na tacnu. Služiti toplo ili na sobnoj temperaturi.
Dobar ulazak u Novu godinu s finim mirišljavim kolačem.
ReplyDeleteSve najbolje tebi i tvojima, živjeli!
Hvala! Divnu godinu i tebi želim! I puno ovakvih kulinarskih avanturica u ovom nekom svetu koji nam je pružio utočište i toplinu.
ReplyDelete