Saturday, December 31, 2016

prevrnuti ananas kolač


Jedva sam dočekala ovo veče da se igram po kuhinji. Devojke su gore u sobama, isto kao i ja - odmaraju & uživaju. Čekamo Novu. Ispratih Staru jutros sa drugom uz kafu i priču - pa se ušetah u svoju kuhinju. Ostavljam privremeno sva učenja i podučavanja - uživam uz kutlaču, dobru muziku i pregršt mira za razmišljanje. Srećna vam Nova uz još jedan kolač iz Cake Keeper Cakes zbirke.



Ovaj recept šaljem na drugi kraj Planete, Dubravki, koja je autor bloga Džoli volinet.kuvar i ovomesečna domaćica kuvarigrice Ajme koliko nas je...


Potrebni sastojci:

  • 4 kašike putera
  • 2/3 šolje smeđeg šećera
  • konzerva ananasa

  • 3/4 šolje vrele vode
  • 1/2 šolje tamne melase
  • 1 kašikica sode bikarbone
  • 1 1/4 šolje brašna
  • 1 kašikica praška za pecivo
  • 1/4 kašikice soli
  • 2 kašikice mlevenog đumbira
  • 1/2 kašikice cimeta
  • 4 kašike putera
  • 1/2 šolje smeđeg šećera
  • žumance od ovećeg jajeta





Rernu zagrejati na 175°C.

Podmazati okrigli kalup za kolače, prečnika 20 cm, i pobrašnjaviti ga.

Ananas ocediti dobro.

Puter zagrevati na osrednjoj vatri dok ne zapeni. Umešati smeđi šećer, smanjiti vatru, pa uz stalno mešanje, kuvati 2 minuta.





Ovo izliti u pripremjeni kalup. Okretati kalup da smesa prekrije dno. Rasporediti parčiće ananasa.

U vrelu vodu umešati melasu i sodu bikarbonu, pa ostaviti da se ohladi.E sad...  ne bi bilo loše ovo raditi u raskošno velikoj činiji - jer slika lepo pokazuje kako izgleda kad se saspe soda u malu zdelu...

Pomešati brašno, prašak za pecivo, so, đumbir i cimet.

Puter i šećer mešati mikserom 3 minuta, pa smanjiti brzinu i umešati žumance. Umešati  pola mešavine melase i vode, pa u to dodati pola brašna. Ponoviti sa drugom polovinom i melase i brašna.

Preliti ovu mešavinu preko ananasa.

Peći oko 35 minuta, dok čačakalica ne potvrdi da je gotovo.

Ispečeno ostaviti 5 minuta da se hladi u modli, pa prevrnuti na tacnu. Služiti toplo ili na sobnoj temperaturi.










2 comments:

  1. Dobar ulazak u Novu godinu s finim mirišljavim kolačem.
    Sve najbolje tebi i tvojima, živjeli!

    ReplyDelete
  2. Hvala! Divnu godinu i tebi želim! I puno ovakvih kulinarskih avanturica u ovom nekom svetu koji nam je pružio utočište i toplinu.

    ReplyDelete