Ovo je savijača, ili pita sa makom i bundevom ujedno. Krstila sam je u makoš, po tome kako smo nekada u kući zvali štrudlu sa makom koju mi je pravila baka, od mađarskog naziva za kolač sa makom - mákos kalács. Drugi deo naziva je jasan, nadam se. A ukus? Ukus je baš to - makoš i bundevara u jednom zalogaju, ne možeš da odlučiš koji je od ta dva kolača, a lepo je. Veoma mi se svidelo.
Recept za tökös mákos rétes, kako je mađarsko ime ovoj piti, sam pronašla na mađarskom blogu imenjaku - kata spájza. Mada, istina, nisam bila vredna kao moja mađarska imenjakinja, koja je i kore razvlačila sama - to su mi još uvek španska sela kulinarstva. A volela bih da naučim. Jednom, možda u nekoj penziji...
Potrebni sastojci:
- nekoliko kašika prezle
- pola kg rendane bundeve
- kašikica soli
- 150 g mlevenog maka
- 100 g šećera
- kašikica cimeta
- korica od jednog limuna
- 80 g suvog grožđa
U originalnom receptu se bundeva narenda, a ja sam imala pečenu u zamrzivaču, pa sam, ovaj put pravila sa pečenom.
Šećer se pomeša sa cimetom, pa se polovina toga umeša u mak, a druga polovina sa suvim grožđem i koricom limuna se umeša u bundevu.
Rerna se zagreje na 180°C.
Ređaju se 3 tanje kore. Prve dve se premažu razvodnjenim uljem i pospu šećerom i prezlama, a treća se poškropi uljem, pa se na celu površinu (bez poslednjih par centimetara) pobaca mešavina sa bundevom, a preko nje mak.
Uvije se, premaže uljem i peče oko pola sata.
No comments:
Post a Comment