Miris mlevenog klinčić-karanfilića vikao je iz rerne: Ala ćete jesti dobrog kolača!
Vala jesmo.
Još jedan biskvit iz knjige Cake keepers Cakes - jednako dobar kao i ostali, jednako svoj i neobičan, kao i svi ostali recepti iz te knjige. Pregršt borovnica, miomiris klinčića i vanile, suptilna aroma naranče i putera... ovaj poslednji trzaj zime mnogo lakše pada uz ovakvo mljackanje.
Potrebni sastojci:
- 1,5 šolja brašna
- 1 kašikica praška za pecivo
- pola kašikice sode bikarbone
- četvrt kašikice soli
- četvrt kašikice mlevenog karanfilića
- pola šolje kisele pavlake
- 2 veća jajeta
- četvrt šolje soka od pomorandže
- kašikica ekstrakta od vanile
- pola šolje rastopljenog putera
- 3/4 šolje šećera
- kašika rendane korice pomorandže
- šolja sušenih brusnica
Rernu zagrejati na 175°C.
Modlu za kuglof podmazati i posuti brašnom.
Pomešati brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, so i mleveni karanfilić.
Kiselu pavlaku, jaja, sok od pomorandže i esenciju od vanile lagano ulupati da se sjedine dobro.
Puter i šećer dobro izmiksati, pa im dodati narendanu koricu pomorandže.
U to umešati smesu sa jajima, dodajući je u tankom mlazu.
Postepeno umešati i brašno, pa na kraju još pola minuta sve miskati umerenom brzinom.
Umešati brusnice.
Peći 35 - 40 minuta, dok čačkalica ne potvrdi da je kolač pečen. Izvaditi iz rerne i ostavii da s ehladi u kalupu 5 minuta, pa izručti na rešetku i dopustiti da se skroz ohladi.
Ovaj recept šaljem Milici, autorki bloga Menus plaisiris, jer je domaćica ovomesečne kuvarigrice Ajme koliko nas je... sa temom: pomorandže.
Pomorandža u kolaču uvek lepo miriše. Ja sam se namerila da nadjem one blood oranges ali baš ih nema:)
ReplyDeleteDa, i ja čekam da ih negde nađem da napravim upside down cake sa njima. Nisam ih videla ove godine.
ReplyDelete