Wednesday, February 8, 2017

mirisan kuglof sa pomorandžom i brusnicama


Miris mlevenog klinčić-karanfilića vikao je iz rerne: Ala ćete jesti dobrog kolača! 
Vala jesmo.








Još jedan biskvit iz knjige Cake keepers Cakes - jednako dobar kao i ostali, jednako svoj i neobičan, kao i svi ostali recepti iz te knjige. Pregršt borovnica, miomiris klinčića i vanile, suptilna aroma naranče i putera... ovaj poslednji trzaj zime mnogo lakše pada uz ovakvo mljackanje.




Potrebni sastojci:

  • 1,5 šolja brašna
  • 1 kašikica praška za pecivo
  • pola kašikice sode bikarbone
  • četvrt kašikice soli
  • četvrt kašikice mlevenog karanfilića
  • pola šolje kisele pavlake
  • 2 veća jajeta
  • četvrt šolje soka od pomorandže
  • kašikica ekstrakta od vanile
  • pola šolje rastopljenog putera
  • 3/4 šolje šećera
  • kašika rendane korice pomorandže
  • šolja sušenih brusnica
Rernu zagrejati na 175°C.
Modlu za kuglof podmazati i posuti brašnom.

Pomešati brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, so i mleveni karanfilić.

Kiselu pavlaku, jaja, sok od pomorandže i esenciju od vanile lagano ulupati da se sjedine dobro.

Puter i šećer dobro izmiksati, pa im dodati narendanu koricu pomorandže.

U to umešati smesu sa jajima, dodajući je u tankom mlazu.

Postepeno umešati i brašno, pa na kraju još pola minuta sve miskati umerenom brzinom.

Umešati brusnice.

Peći 35 - 40 minuta, dok čačkalica ne potvrdi da je kolač pečen. Izvaditi iz rerne i ostavii da s ehladi u kalupu 5 minuta, pa izručti na rešetku i dopustiti da se skroz ohladi.
















Ovaj recept šaljem Milici, autorki bloga Menus plaisiris, jer je domaćica ovomesečne kuvarigrice Ajme koliko nas je... sa temom: pomorandže.





2 comments:

  1. Pomorandža u kolaču uvek lepo miriše. Ja sam se namerila da nadjem one blood oranges ali baš ih nema:)

    ReplyDelete
  2. Da, i ja čekam da ih negde nađem da napravim upside down cake sa njima. Nisam ih videla ove godine.

    ReplyDelete