kuglof sa medom i mlevenim orasima - Honey and Walnut Cake



Konačno su došli duži i lepši dani. Sedim posle posla u dnevnoj sobi i uživam uz otvorena vrata prema terasi (konačno!!!). Odbijam ponude za izlete u sledeća četiri praznična dana - željna svog mira, a prezasićena od usputnih razgovora. Razmišljam se koji li je sledeći kuglof koji ću praviti u svom Cake Keeper Cake kuvar-projektu, kad izbi neka gungula na Viber grupi sa posla. U dogovorima oko sutrašnjeg rasporeda našlo se mesto za trampu: kuglof za par đaka manje na času. Onih 'nestašnijih'. Nek' i ne bude tako, koja vrcava poruka ne škodi - a ja ipak idem da isplešem svoj kuglof ples po kuhinji, uz još jednu Gistro FM emisiju. Treba nakupiti energije za taj jedan dan pred praznike.



(please scroll down for recipe in English)



Ovaj kolač nije od onih koji se zavole na prvi zalogaj. Biskvitno testo sa orasima, rekle bi vrsne domaćice - ništa posebno. Pravimo to za svaku tortu. Može i tako, što da ne. Emily, sa bloga Emily's Cooking je tako i uradila. Ispekla ga je u dva pleha i nafilovala filom od sira.

Mene je, posle sočnog kuglofa sa jagodom i belom čokoladom, pomalo razočarao suvoćom. Prvo parče. Ali već sledeće je dokazalo da izbor knjige po kojoj pravim ove kolače, nikako nije pogrešan. Ovo je sigurno odličan kolač za uz neki topli napitak, ali se pokazalo da je izvrstan kad se u miru pretprazničnog produženog vikenda pojede i sam.


Potrebni sastojci:
  • 1 1⁄2 šolje oraha
  • 1⁄3 šolje šećera
  • 1 šolja brašna
  • 1 1⁄2 kašikice praška za pecivo
  • 1⁄4 kašikice soli
  • 3⁄4 šolje (160 g) neslanog putera
  • 6 kašika meda
  • 3 velika jajeta
  • 1 kašikica naribane limunove korice
  • 1⁄2 kapikice ekstrakta vanile
  • šećer u prahu


Rernu zagrejati na 175ºC. Podmazati i pobrašnjaviti kalup za kuglof.

Orahe nekoliko minuta zapeći u rerni i ostaviti da se ohlade. Samleti ih sa kašikom šećera. Dodati ovome brašno, prašak za pecivo i so i pomešati.




Puter, med i šećer mešati dok ne postanu penasti. Umešati jaja, jedno po jedno, pa umešati koricu limuna i ekstrakt vanile.

Dodavati brašno, po pola šolje i umešati ga da se sve dobro sjedini.




Izliti u kalup i peći nešto jače od pola sata. Posle dvadesetak minuta će možda trebati da se kolač prekrije da ne bi zagoreo. 

Kad se izvadi iz rerne, ostaviti kolač u kalupu nekoliko minuta, pa ga izvrnuti na rešetku da se ohladi. Posuti obilno šećerom u prahu pre služenja.



U junu 2017. je tema kuvarigrice Ajme koliko nas je... Tako ovaj recept šaljem Dženiti, koja piše blog Kašika ljubavi, koja nam je ovomesečna domaćica.







  • 1 1⁄2 cups walnut pieces
  • 1⁄3 cup sugar
  • 1 cup unbleached all-purpose flour
  • 1 1⁄2 teaspoons baking powder
  • 1⁄4 teaspoon salt
  • 3⁄4 cup (1 1⁄2 sticks) unsalted butter, softened
  • 6 tablespoons honey
  • 3 large eggs
  • 1 teaspoon grated lemon zest
  • 1⁄2 teaspoon pure vanilla extract
  • Confectioners’ sugar




1. Preheat the oven to 350ºF. Grease a 9-inch round cake pan. Line the bottom of the
pan with a circle of parchment paper. Grease the parchment. Dust the pan sides
and parchment with flour. Spread the walnuts in a single layer on a baking
sheet and toast until fragrant, 8 to 10 minutes. Let cool completely.

2. Combine the cooled walnuts and 1 tablespoon of sugar in the bowl of a food
processor and process until the nuts are finely ground. Add the flour, baking
powder, and salt and pulse to combine.




3. Add the butter, honey, and remaining sugar to the large mixing bowl and beat
on medium-high speed until smooth, about 2 minutes, scraping down the sides
of the bowl once or twice as necessary. Beat in the eggs, one at a time, scraping
down the sides of the bowl after each addition. Beat in the zest and vanilla. Add
the nut and flour mixture, 1⁄2 cup at a time, and mix until just incorporated.

4. Scrape the batter into the prepared pan and smooth with a spatula. Bake until
a toothpick inserted into the centre of the cake comes out dry, 35 to 40 minutes.
If the cake starts to brown too much around the edges, loosely tent it with foil
after about 25 minutes.




5. Let the cake cool in the pan for 10 minutes, invert it onto a wire rack, and then
turn it right side up again to cool completely. Dust heavily with confectioners’
sugar before cutting into wedges and serving.

6. Store uneaten cake in a cake keeper or wrap in plastic and store at room

temperature for up to 3 days.












This is thirty-third cake from Cake Keepers Cake cookbook, by Lauren Chattman, on my blog. This is the cookbook that I find out thanks to Joyce's food blog named Kitchen Flavours. Joyce made this cake, and her impressions are explained in detail in the post on her blog. I agree with her that this cake is soft, buttery and tender.


I'm linking this post with Cookbook Countdown #16 hosted by 










1 comment:

Emily said...

Oh I remember liking this cake! I baked mine in two round tins, sandwiched and covered them with cream cheese! Yumms!

http://emilycookingforays.blogspot.my/2012/05/walnuts-honey-cake-with-whipped-cream.html

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...