Ovo je drugi put da pravim ovaj kolač. I drugi put je isto veoma, ali veoma ukusan i lepo naraste, ali nije pogodan za izlivanje zebre. Prosto testo nije dovoljno retko. Ovo je prvi kolač iz knjige Cake Keeper Cakes koji nije ispao ono baš fenomenalno, a napravila sam 71 kolač po toj knjizi...
Kolač je ukusan i smesa je idealna za mramorni kolač. Kad sam videla da mi, ni iz drugog pokušaja, zebra neće uspeti, htela sam da ga razveselim aronijom koju sam imala u zamrzivaču. Samo... prevarila sam se - bila sam ubeđena da će u toku pečenja aronija da padne prema dnu kolača, a nije se pomerila sa površine. Očigledno nije dovoljno teška. A višnje koje sam stavila u kuglof sa slatkom pavlakom su skliznule preko svih očekivanja... Ono, nije da ne znam da višnje nisu aronija, ali tolika razlika, ipak? A testa su ličila da su iste gustine...
Dakle, ako hoćete, ovaj kuglof može da se pravi kao običan mramorni, bez dodataka, a sitnije voće u njega mora da se umeša... Opet, ako ga ne umešate, kao ja - dobićete zapečene aronije na dnu kuglofa - mojim se kolegama svidelo baš.
- 2 šolje (350 g) brašna
- 1 kašika praška za pecivo
- 1⁄4 kašikice soli
- 4 veća jajeta
- 1 šolja (200 g) šećera
- 1 šolja (240 ml) punomasnog mleka
- 1⁄2 šolje (115 g) otopljenog, pa ohlađenog putera
- 1⁄2 šolje (120 ml) ulja
- 2 kašikice ekstrakta vanile
- 2 kašike kakao praha
za preliv:
- 200 g šećera u prahu
- dve tri kašike soka od aronije
Uključite rernu na 170°C. Podmažite kalup za kuglof i pospite ga brašnom.
Brašno, prašak za pecivo i so se pomešaju.
Šećer i jaja se mute mikserom dok ne postanu penasti, oko 5 minuta. Smanjiti brzinu miksera, pa umešati mleko, puter, ulje i esenciju vanile.
Kad se to dobro umutu, umešati i brašno, pola po pola šolje.
Trećinu smese prebaciti u drugu zdelu, pa umešati kakao.
Četvrtinu svetle smese sipati u kalup, pa sačekati da se slegne.
Sipati dve kašike tamne smese, pa sačekati da se razlije. Nastaviti naizmenično dosipanje bele, pa tamne smese, dok se sve ne potroši.
Peći oko 40 minuta. Izvaditi iz rerne kad čačkalica pokaže da je gotovo. Po vađenju iz rerne, ostaviti kolač u kalupu par minuta, pa ga prevrnuti.
- 2 cups unbleached all-purpose flour
- 1 tablespoon baking powder
- 1⁄4 teaspoon salt
- 4 large eggs
- 1 cup sugar
- 1 cup whole milk
- 1⁄2 cup (1 stick) butter, melted and cooled
- 1⁄2 cup vegetable oil
- 2 teaspoons pure vanilla extract
- 2 tablespoons unsweetened Dutch-process cocoa powder
1. Preheat the oven to 350ºF. Grease a 9-inch round cake pan, line with a circle of parchment paper, grease the parchment, and dust with flour. Combine the flour, baking powder, and salt in a medium bowl.
2. Combine the eggs and sugar in a large mixing bowl and beat with an electric mixer on high speed until thick and pale, about 5 minutes. With the mixer on low speed, stir in the milk, butter, vegetable oil, and vanilla, scraping down the sides of the bowl once or twice as necessary. Stir in the flour mixture 1⁄2 cup at a time.
3. Transfer 1⁄3 of the batter into another bowl and whisk in the cocoa powder.
4. Place 1⁄4 cup of the vanilla batter into the center of the pan and let it stand for a few seconds so it spreads out slightly.
Place 2 tablespoons of the chocolate batter right on top of the vanilla and wait another few seconds until it spreads. Continue, alternating vanilla and chocolate, until you have used up all of the butter and it has spread to the edges of the pan.
5. Bake until the cake is set and a toothpick inserted into the center of the cake comes out clean, about 40 minutes. Cool in the pan for 10 minutes. Run a sharp paring knife around the edges of the pan and invert the cake onto a cutting board. Peel away the parchment paper. Re-invert onto a wire rack and cool completely. Slice and serve.
6. Store uneaten cake in a cake keeper or wrap in plastic and store at room temperature for up to 3 days.
Baš je simpatičan zebrast :) A tek što imaš zanimljive kalupe :)
ReplyDeleteUh, baš me nasekirao. Nikako da ispadne zebra sa tankim prugama. A za kalupe - živeli Kinezi! I naravno - Nordic Ware.
Delete