moskva šnit torta



Torta koju pravimo Lidiji, jer je ona najviše voli. Tako je i ovaj put njen rođendan bio proslavljen uz ovu vrlo izdašnu i, nama, veoma ukusnu tortu. Ima dosta varijacija recepta, koliko sam videla na netu. Mi je pravimo ovako:






Potrebni sastojci:


  • 15 jaja
  • 26 kašika šećera
  • 150 g mlevenih oraha
  • 4 kašike brašna
  • 2 šoljice (120 ml) mleka
  • 250 g putera
  • 2 kašike šećera u prahu
  • 1l slatke pavlake
  • 250 g pečenih lešnika
  • konzerva ananasa
  • 1 kg smrznutih višanja bez koštice










Višnje se kratko prokuvaju i dobro ocede.
Lešnici se preprže, ohlade i iseckaju na krupnije.
Ananas iz konzerve se dobro ocedi od tečnosti i isecka se na kockice.

Peku se tri zasebne kore.
Za svaku koru: umutiti pet belanaca sa 7 kašika šećera u čvrst sneg, pa tome dodati 50g mlevenih oraha i 1 kašiku brašna. 
Peći na peki papiru. ovog puta sam pekla na slabijoj vatri, a sve mi se čini da je na oko 190ºC najbolje. Paziti da se ne prepeče.
Sve kore ohladiti na rešetci.

Za fil kuvati na pari 15 žumanaca sa 15 kašika šećera, 120 ml mleka i 1 kašikom šećera. Ja mutim mikserom i kuvam u isto vreme. 

Puter sobne temperature se umuti sa 2 kašike šećera u prahu, pa kad se fil ohladi, ovaj se puter umuti sa filom.

Umuti se 250 ml slatke pavlake, da bude čvrsta (paziti da ne premutite u puter sa mlaćenicom), pa se i to umuti u fil.




Filovanje:

1. na prvu koru ide fil, preko njega višnje, preko višanja lešnici, pa opet fil. Ja mažem drugu koru tim delom fila pa je prevrnem na lešnike.

2. na drugu koru ide fil, preko njega ananas, preko ananasa lešnici, pa opet fil.

3. ne treću koru ide fil, preko njega i ananas i višnje, preko njih lešnici i opet fil preko lešnika.

Umuti se ostatak slatke pavlake i premaže se cela torta.














4 komentara:

  1. Evo mene Kato kod tebe u gostima i u pravo vreme na moju omiljenu tortu

    OdgovoriIzbriši
  2. Smazana. Ali za tebe pravimo novu! Dobro došla.

    OdgovoriIzbriši
  3. Predivna torta Kato, savršena kombinacija s voćem, baš mi se sviđa!

    OdgovoriIzbriši
  4. Mislila sam da imam recept bez premca, ali i ovaj me mami.

    OdgovoriIzbriši

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...