Ide izazovan vikend i još izazovnija nedelja za njim. Uhvatih školski autobus koji se uputio put Bežanijske šume i ukradoh danu sat proveden u normalnom kolapsu petkom. Tako stvorih vreme da dočekam goste nečim mirisnim i toplim. Došle su nam kuma i njena ćerka na jedan lep skup o bilingualnoj nastavi, što je ispunilo kuću fizičarkama, a meni vratilo osmeh koji sam nekako ove nedelje zagubila.
Dođu tako neki dani ponekad, kad se ispune planovi i želje, a ti ostaneš zatečen. I ne znaš šta ti je. Ne osećaš sebe, nemaš poleta, ne razumeš samog sebe. Sve je tu. Sve je onako kako si zaozbiljno planirao i uz osmeh i nadu tiho pričao da želiš. Baš sve. Praksa u prestižnom institutu i sasvim pristojan dečko sa drugog kraja planete. Sve sam znala i želela svojoj plavookoj bubici, onoj sa kojom sam se, te davne jeseni '96 dogovorila bez reči da ćemo izdržati sve, jer je život najvažnije osvojiti. I koja me sad podseća koliko ga je lepo živeti.
Elem, došla je kuma, uz kafu i ovu pitu, zgrabila farbu za kosu i promešala mi mozak, tako da se pokrenuo na dalje. Provedosmo veče ćeretajući, pa sledeći divan dan učeći neke nove stvari sa za neverovati koliko savršenim ljudima željnim znanja. Idemo dalje...
Potrebni sastojci:
- jedan kelj od oko tri četvrt kile
- pola paketa kora za pitu - imala sam heljdine
- šolja seckane crvene paprike
- dva crna luka
- nekoliko čenova belog luka
- šaka kinoe
- šaka čia semena
- dve kašike suvog peršuna, so i biber po ukusu
- ulje za premazivanje kora i dinstanje povrće
- 2 dl kisele pavlake
- 2 jajeta
Luk, i crni i beli, se dobro prodinsta, pa se doda paprika seckana na trake. Mi je uvek imamo u zamrzivaču, pa mi je lako da je dodajem i u vreme kad joj je cena povisoka, a i upitno je odakle dolazi i koliko je prskana da bi postigla da stigne do nas.
Dok se luk dinsta, kelj se dobro opere i iseče na trake, pa se doda u tiganj i dinsta nekoliko minuta. Ovo se začini i umeša se kinoa i čia seme. Smesa se ostavi da se prohladi, pa se u nju umeša jedno jaje i pavlaka.
Kore se premažu uljem. Ređala sam po dve kore, premazivala nadevom i savijala. Da sam imala tanje kore, verovatno bih ređala po tri. Nadev je nešto jačeg ukusa i zahteva malo više kora.
Savijaču sam isekla pre pečenja, premazala razmućenim jajetom i pekla oko pola sata na oko 180°C.
Poštovana
ReplyDeleteda li se kvinoja prije skuha?
LP
Nisam je prvo skuvala. Ona se skuva dok se pita peče i u tom procesu pokupi višak vode koji kelj ispusti.
DeleteThis comment has been removed by a blog administrator.
ReplyDelete