Sunday, May 13, 2018

svinjetina sa bambusom i pečurkama
Nekada u, nekom od prošlih razdoblja naših života, u restoranu Peking su znali po broju našeg telefona da treba da prave biftek sa bambusom i pečurkama. Nijedna naša porudžbina nije bila bez ovog jela. Nikada nisam uspevala da ga napravim tako kako su ga oni pravili... 


Danas sam, posle dužeg vremena, izvadila jedno malo pakovenje mesa iz zamrzivača. Kako mi je treća sreća krenula veganskim putem, nikako da skuvam nešto sa mesom - što bih kuvala samo za sebe? A iz lova po bloku 71 smo se vratile sa puno bambusa, koje u prošlom obilasku kineske samoposluge nismo ni primetile. Kineske hrskave wood ear pečurke smo kupile prošli put. Tako konačno imam sastojke za jelo koje smo nekada obožavale. Doduše, originalno se ovo pravi sa biftekom, ali ko bi dočekao da i njega nabavim...


Potrebni sastojci:

  • 2 šnicle isečene na trake
  • šaka wood ear pečurki
  • 200 g izdanaka bambusa
  • 4 kašike ulja od uljane repice
  • 3 kašike soja sosa
  • 2 kašike oyster sosa
  • kašika gustina
Meso ostaviti u soja sosu oko sat vremena da se marinira.
Wood ear pečurke potopiti u mlaku vodu da nabubre. Potom ih dobro oprati i staviti u sito da se ocede.

U dobro zagrejan wok uliti malo ulja i propržiti marinirano meso oko minut.

Ovo meso staviti u neku činiju i poklopiti, pa u wok doliti ulje, staviti pečurke i bambus i pirjati par minuta uz stalno mešanje.
Gustin razmutiti u šolji hladne vode i u to razmutiti dve kašike oyster sosa ( pogađate - ima ga u gore spomenutoj samoposluzi u kineskom tržnom centru).

Meso vratiti u wok, uliti mešavinu sa gustinom i krčkati na laganoj vatri dok se smesa ne zgusne. Skuvati rižu (ili ne...) i poslužiti.
Mesni je ovo jelo toliko lepo da mogu da ga jedem bez priloga.


1 comment: