Tako je neko čudno jesenjavo vreme ovog jula. Došla mi je za vikend kuma sa ćerkom, a moje milice su se rastrčale po svetu. Tako, nas tri fizičarke sedimo uvijene u ćebad i gledamo čežnjivo put terase na kojoj smo danas, na pola sata, ipak uhvatile malo sunca.
Ovakvu sam pitu pravila jako davno, a juče sam je se setila dok sam pisala post o jelu od tikvica i kukuruza. Jutros sam, k'o što mi je običaj, ustala na sabajle, otvorila širom terasu i malo plesala po kuhinji, što baš odavno nisam. Nisam imala sira, a nije ga bilo ni u najbližoj prodavnici, pa sam u ovu pitu stavila sasvim malo parmezana i isto toliko mlevenih semenki. Sve mi se čini da mi se još i više sviđa nego ona od pre.
Upotrebljeni sastojci:
- jedno lisnato testo, ono kupovno, smrznuto
- malo ulja
- jedan luk
- jedan krompir
- dve tikvice
- jedna šolja cvetića od brokolija
- 4 jajeta
- jedna kesica parmezana
- oko 50 g mlevenih semenki susama, golice, lana i suncokreta
- dve kašikice čia semenki
- par listova bosiljka
- kašikica origana
- prstohvat trakica ljute paprike
- soli i bibera po ukusu
Rerna se podgreje na 200°C.
Luk se isecka na sitno i prodinsta na ulju.
Tikvice sam isekla na spirulini u špagete, a krompir na kockice.
Na izdinstan luk se dodaju tikvice, cvetići brokolija i krompir i malo se dinstaju, tek da otpuste malo vode i da se malo prosuše, pa se puste da se malo prohlade.
Jaja umutiti sa začinima i semenkama.
Lisnato testo se razvije, stavi u pouljenu tepsiju za pite, usuti povrće u sredinu i preliti razmućenim jajima. Uviti ivice testa, malo ih izbockati viljuškom i premazati uljem, pa peći pitu nešto jače od pola sata.
Ova je pita nešto kao kiš(quishe). Po načinu slaganja liči - red testa pa puno povrća sa sirom... a opet, kad sam dodala semenke, nekako više ne mogu da je nazvovem kiš lorenom, pa i nisam... U svakom slučaju, kumici se svidela baš, a ni ostali nisu imali primedbu. Meni se je osvojila zbog toga što nije onako teškog ukusa, kao kad je puna sira. Možda i zato što sve ređe jedemo mlečne roizvode svakako. U svakom slučaju, ovo sa mlevenim semenkama ostaje kao odlična ideja i za sledeće pite.
No comments:
Post a Comment