Prosto obožavam pite. I da jedem i da pravim, s tim da jako retko pravim dva puta istu. I kad mi neko dolazi, pita je uglavnom jelo koje mi je lako da pripremim, a ne mogu pogrešiti. Skoro svi ljudi vole pite... makar oni koji kod mene dolaze... Ova je pravljena za Jelenu, koju viđam jako retko. I za moju milicu veganku, kojoj se isto jako svidela.
Ovo je dvadeseta slana savijača koju sam stavila na blog, a na stranici sa pitama ima i slatkih pride.
Mi inače koristimo puno soje u ishrani. Ljuspice i sojino mleko, uglavnom. Ne obazirem se na upozorenja da kao nije dobra. Moja je mama počela da je koristi pre trideset pet godina i od onda je u našoj kuhinji obavezno tegla puna sojinih ljuspica i posuda sa sojinim mlekom u prahu. Čak bih rekla da nam i jako prija. Kako to da do sada nisam pravila pitu sa sojinim ljuspicama, nemam pojma. Ova je pita ispala jako, ali baš jako dobro.
Potrebni sastojci:
- 250 g kora za pitu, malo debljih, ja sam koristila heljdine
- pola šolje ljuspica soje
- dve tikvice
- 2 struka praziluka
- 2 glavice crnog luka
- biber, so, suvi peršun
- ulje
- susam, kim i lan za posipanje
Priprema:
Tikvicu oljuštiti, iseći na šnite i izgrilovati na sasvim malo ulja. Sačekati da se malo ohladi pa iseći na kraće trake. Na zagrejanom ulju pržiti sitno iseckane obe vrste luka, pa u to dodati ocedjenu soju i još malo propržiti. Posoliti i pobiberiti.
Redjati po dve kore koje su poprskane mešavinom ulja i vode, staviti fil od soje i luka. Preko fila pobacati trake grilovanih tikvica i uviti. Poredjati u nauljen pleh. Iseći pre pečenja, premazati mešavinom ulja i vode i posuti semenkama.
Pitu peći u zagrejanoj rerni dok ne porumeni.
Mnogo je lepa, Kato! Imam neotvorenu kesu sojinih ljuspica i već duže vremena mislim šta s njima...:)
ReplyDeleteBaš mi je drago da ti se sviđa. Javi kako ti je ispala, kad budeš napravila. Nama se jako svidela.
Delete