Thursday, September 27, 2018

kuglof sa javorovim sirupom i orasima - Maple-Pecan Bundt Cake


Kolač na slici je deo priče, za čiji jedan deo moram da vas zamolim da ga zamislite. Zbog čega? Pa... nisam se dobro organizovala, poneo me događaj, pa se nisam latila fotoaparata na vreme, a kolač je pojeden u trenu. Planuo je zaista za par minuta, sve sa prelivom od ukuvanih dunja u javorovom sirupu, koji je bio božanstven, pa vas lepo molim da ga zamislite, do neke sledeće prilike, kad ći ga, obećavam i uslikati.





Ovaj je kuglof još jedan iz knjige Cake Keeper Cakes, sedamdeset sedmi po redu, od sto - koliko ih u knjizi ima. A pravila sam ga za treće NLP popodne koje se dešava u jednom divnom potkrovlju na Bežanijskoj kosi i koje je, već ovako mlado, počelo da pokazuje neku svoju volju...

Naime, počelo je kao veoma lagodno popodne, u kome sam poletno plesala u kuhinji posle nekoliko časova koje sam ispredavala u novoj školi u kojoj radim odnedavno - a tog dana sam dobila dodatna krila (Znalci fizike će shvatiti zašto - ako imate učenicu u sedmom razredu kojoj u pola sata možete objasniti drugi i treći Njutnov i silu trenja na strmoj ravni, a da shvati i ume da uradi zadatak sama, a da Pitagorinu teoremu još nije učila, ali ume da primeni... jasno je. Kome nije jasno o čemu pričam, neka samo uživa, jer mu zapravo govorim da ima nade i za nas i za našu decu... istisnki ima...)

Elem, NLP popodne... Treće po redu druženje koje smo Saška i ja osmislile da bi svi oni koji su učili i naučili NLP, kao i oni koji ga još ne poznaju, mogli da se sretnu sa velikim bogatstvom koje nam NLP pruža. Zamislila sam lepa popodneva u kojima ćemo jedne drugima davati podršku u ovom svetu kroz koji se bez podrške baš teško korača...

Očekivale su mi dve učesnice. Taman sam, posle radnog vikenda u Zagrebu pomalo umorna i mislim se: - idem da umesim kuglofčić, pa ćemo da pričamo o vrednostima, koliko su nam važne, kako su spakovane u našem nesvesnom i kuda nas vode, da nam prija, a kuda da nam baš i nije zgodno... 

Samo... došlo njih osam cura, sve krasnija od krasnije... Mašala - puna kuća divnih žena i savršena prilika za rad. I rast. I razvoj svake od nas. I... potrajalo srazmerno duže, pa eto - nisam uslikala fenomenalni preliv od dunja koji ovaj kuglof razlikuje od ostalih koje sam pravila...

Epilog priče kazaće vam slike:







Potrebni sastojci:



  • 1 3⁄4 šolje brašna
  • 3⁄4 kašikice praška za pecivo
  • 1⁄4 kašikice soli
  • 4 jajeta
  • 1⁄2 kašikice ekstrakta javorovog sirupa ( odmah da kažem da ovo nisam imala i da nije mnogo falilo... e sad, možda baš zato što ne znam kakav ukus dodaje kolaču - pa eto, ako neko zna gde kod nas ima taj ekstrakt da se kupi, molim vas da mi javi...)
  • 1⁄2 kašikice ekstrakta od vanile
  • 200 g (1 3⁄4 stick) putera
  • 1 šolja smeđeg šećera
  • 5 kašika javorovog sirupa - to je trećina šolje ili 80 ml
  • 1 šolja seckanih oraha, prethodno malo proprženih


Za preliv:

  • 1⁄2 šolje šećera u prahu
  • 2 kašike slatke pavlake
  • 1 kašika javorovog sirupa
  • 1 1⁄2 kašikica limunovog soka
  • 1⁄4 kašikice ekstrakta od javorovog sirupa - ovog puta nedodatog
Za preliv od dunje - onaj koji vas molim da zamislite:

  • jedna dunja iseckana na kockice
  • 2 kašike javorovog sirupa, ili meda
  • par kašika vode




Rernu podgrejati na 170ºC. Podmazati i pobrašnjaviti kalup za kuglof, ne od najvećih.

Prosejati brašno, prašak za pecivo i so.

Jaja, ekstrakt javorovog sirupa ( ako ga imate) i ekstrakt vanile ovlaš ulupati.

Puter i šećer dobro umutiti, pa u to umutiti javorov sirup.

Smanjiti broj obrtaja miksera, pa dodati postepeno umućena jaja sa ekstraktima.

Na kraju umutiti i brašno, da se sve dobro sjedini. A na kraju krajeva - ubaciti i seckane orahe. Njih promešati ručno.

Prebaciti puter u kalup za kuglof i peći kolač oko sat vremena. Pokriti ga nečim ( peki papirom, recimo) da ne izgori odgore. Proveriti dugačkom čačkalicom je li gotov.

Po važenju iz rerne, ostaviti kuglof desetak minuta u modli pa ga prevrnuti na rešetku da se ohladi... ( shvatate da za ovo nije bilo baš vremena - zato se prelim malo razlio, a to nije nikome smetalo...)

Napraviti preliv tako što sve sastojke ubacite u neki mali mikser i izmiksate. Po pravilu bi trebalo sačekati da se i kuglof i prelim prohlade, pa ako imate vremena, sačekajte, bolje izgleda kolač, istina je.

E sad, po originalnom receptu bi trebalo jednu šolju svežih brusnica ( ima li iko ideju gde se one mogu naći kod nas?) brzinski prokuvati sa malo javorovog sirupa i prelivati preko kuglofa. Da je sezona ogrozda, verujem da bi to moglo zameniti brusnicu, ali nije... Tako sam, šetajući po pijaci ugledala dunje i rekla sebi - to je to! I jeste bilo, ako mi verujete na reč. Ako ne, skuvajte ih sami i proverite. Nas deset smo sve bile potpuno omađijane - kuglof ko kuglof, stvarno jeste bio dobar, ali te dunje odgore su bile savršene.





For the cake


  • 1 3⁄4 cups unbleached all-purpose flour
  • 3⁄4 teaspoon baking powder
  • 1⁄4 teaspoon salt
  • 4 large eggs
  • 1⁄2 teaspoon maple extract
  • 1⁄2 teaspoon pure vanilla extract
  • 200 g (1 3⁄4 stick) unsalted butter, softened
  • 1 cup packed light brown sugar
  • 5 tablespoons pure maple syrup
  • 1 cup pecans, toasted, cooled, and chopped


For the glaze

  • 1⁄2 cup confectioners’ sugar
  • 2 tablespoons heavy cream
  • 1 tablespoon maple syrup
  • 1 1⁄2 teaspoon fresh lemon juice
  • 1⁄4 teaspoon maple extract





1. Preheat the oven to 325ºF. Grease a 9-inch by 5-inch loaf pan with cooking spray and dust it with flour. Whisk together the flour, baking powder, and salt in a medium bowl.

2. Combine the eggs, maple extract, and vanilla extract in a glass measuring cup and lightly beat.

3. Combine the butter and brown sugar in a large mixing bowl and cream with an electric mixer on medium-high speed until fluffy, about 3 minutes, scraping down the sides of the bowl once or twice as necessary. Stir in the maple syrup until smooth.

4. With the mixer on medium-low speed, pour the egg mixture into the bowl in a slow stream, stopping the mixer once or twice to scrape down the sides.

5. Turn the mixer to low speed and add the flour mixture, 1⁄2 cup at a time, scraping down the sides of the bowl after each addition. After the last addition, mix for 30 seconds. Stir in the pecans.

6. Scrape the batter into the prepared pan and smooth the top with a rubber spatula. Bake the cake until it is golden brown and a toothpick inserted in the centre comes out clean, about 1 hour and 15 minutes. Let the cake cool in the pan for about 5 minutes, invert it onto a wire rack, and then turn it right side up on a rack to cool completely.






Make the glaze

1. Combine the confectioners’ sugar, cream, maple syrup, lemon juice, and maple extract in a medium bowl and whisk until smooth. Move the whisk back and forth across the cake, drizzling it over the top and letting it drip down the sides. Let stand until the glaze sets, about 1 hour. Slice and serve. Store uneaten cake in a cake
keeper or loosely wrap in plastic and store at room temperature for up to 3 days.














No comments:

Post a Comment