Zavejan si snegom - više mentalno nego bukvalno, i ono, nikako, ali nikako ti se ne idea van kuće. A u frižideru samo kupus. Evo ideje za gozbu: blago karamelizovan kupus pečen u rerni sa mirisnim začinima.
- 1 glavica kupusa, isečena na 'šnicle' debljine oko 1,5 cm
- 3 kašike vašeg omiljenog ulja - ja sam koristila maslinovo
- 1 kašika mlevenog suvog peršuna
- 1 kašika semena koprive
- 1/4 kašikica mlevene žalfije
- 1 kašikica suvog ruzmarina
- 1 kašikica suvog timijana
- 1 kašikica praha belog luka - ja sma prosto sitno iseckala dva čena
- 3/4 kašikice soli
- Rernu zagrejati na 200°C. Postaviti tepsiju sa blago podmazanim peki papirom.
- U većoj zdeli dobro pomešati šnicle od kupusa sa uljem.
- Dobro pomešati začine - timijan, žalfiju, peršunov list, ruzmarin, so i beli luk, pa ovim posuti svaku 'šniclu'.
- Ugrejati ulje u povećem tiganju na umerenoj vatri, pa lagano prepeći 'šnicle' od kupusa, oko 2 minuta sa svake strane. Treba blago da porumene.
- Ovako prepržene komade kupusa prebaciti na papir za pečenje. Prekriti drugim papirom za pečenje, pa sve prekriti aluminijumskom folijom.
- Peči ovako pokriveno u rerni oko pola sata. Trebalo bi za to vreme da omekša toliko da se može lako probosti viljuškom. Skinuti folije i peči i rerni još oko 5 minuta. Servirati odmah po vađenju iz rerne. Mi smo ga jele sa humusom, varivom od sočiva i upženim lukom - fenomenalan veganski ručak je to bio.
No comments:
Post a Comment