Saturday, January 5, 2019

kupus šnicle


Zavejan si snegom - više mentalno nego bukvalno, i ono, nikako, ali nikako ti se ne idea van kuće. A u frižideru samo kupus. Evo ideje za gozbu: blago karamelizovan kupus pečen u rerni sa mirisnim začinima.




  • 1 glavica kupusa, isečena na 'šnicle' debljine oko 1,5 cm
  • 3 kašike vašeg omiljenog ulja - ja sam koristila maslinovo
  • 1 kašika mlevenog suvog peršuna
  • 1 kašika semena koprive
  • 1/4 kašikica mlevene žalfije
  • 1 kašikica suvog ruzmarina
  • 1 kašikica suvog timijana
  • 1 kašikica praha belog luka - ja sma prosto sitno iseckala dva čena
  • 3/4 kašikice soli 





  1. Rernu zagrejati na 200°C. Postaviti tepsiju sa blago podmazanim peki papirom.
  2. U većoj zdeli dobro pomešati šnicle od kupusa sa uljem.
  3. Dobro pomešati začine - timijan, žalfiju, peršunov list, ruzmarin, so i beli luk, pa ovim posuti svaku 'šniclu'.
  4. Ugrejati ulje u povećem tiganju na umerenoj vatri, pa lagano prepeći 'šnicle' od kupusa, oko 2 minuta sa svake strane. Treba blago da porumene.
  5. Ovako prepržene komade kupusa prebaciti na papir za pečenje. Prekriti drugim papirom za pečenje, pa sve prekriti aluminijumskom folijom.



  1. Peči ovako pokriveno u rerni oko pola sata. Trebalo bi za to vreme da omekša toliko da se može lako probosti viljuškom. Skinuti folije i peči i rerni još oko 5 minuta. Servirati odmah po vađenju iz rerne. Mi smo ga jele sa humusom, varivom od sočiva i upženim lukom - fenomenalan veganski ručak je to bio.







No comments:

Post a Comment