Sunday, January 20, 2019

posni bezglutenski Stroganov



Posle pauze od dvanaest dana, u kojima sam ponekad prekršila BEZ ishranu, jer sam od Božića do Bogojavljanja imala opet, doduše na (jako, jako, jako) kratko samo, punu kuću dece, nastavljam sa životom onako kako je on planirao i ja mu u tome malo pripomogla... Danas je na šporetu popularni recept govedina Stroganov, samo BEZ govedine. Sve pripremljeno u jednoj šerpi samo, dakle i BEZ prljanja kuhinje. Ili prosto: testenina sa pečurkama. Dobro - sa četiri vrste pečuraka... i bezglutenska... i veoma ukusna, nije baš prosto, zar ne?







Potrebni sastojci:



  • 2 luka iseckana na tanke polumesece
  • oko 300 g šampinjona
  • oko 300 g nekih drugih pečuraka po izboru - koristila sam kineske pečurke Wood Ear i šitake i još jedne kineske sa dugačkim stabljikama
  • 4 šolje bezglutenske testenine
  • supa od povrća - najlakše je staviti dve posne kockice za supu
  • 2 kašike jestivog kvasca
  • pregršt mlevenog bibera
  • 1 kašika senfa
  • šolja veganske pavlake za kuvanje, ili šolja potopljenih i dobro izmiksanih indijskih oraha
  • maslinovo ulje i so po ukusu
  • prstohvat šafrana, potopljenog u malo vode - ovo se dodaje na kraju
  • pola veze peršunovog lista, sitno seckanog - za ukrašavanje




Pečurke koje treba potapati, dobro natopiti pa procediti. Sve pečurke iseći na veće komade.

Luk dinstati na nekom dobrom ulju - ja koristim maslinovo, pa dodati krupnije sečene šampinjone i dobro ih izdinstati na laganoj vatri, da ispuste svoj sok i blago karamelizuju.

Zatim dodati ostale sastojke sem pavlake za kuvanje -  sve druge pečurke, jestivi kvasac, kocke za supu, biber i senf. I testeninu. Naliti vodom, tek da ogrezne i kuvati dok se testenina ne skuva. Proveriti da li je dovoljno slano.

Dodati pavlaku za kuvanje, potopljeni šafran i peršunov list. Poslužiti odmah.















No comments:

Post a Comment