Ako vam budem kazala da je ovaj hleb odličan, zapravo ću slagati. Hleb je fenomenalan. I izvrstan. I potpuno neodoljiv. I sve je ovo potvrđeno iz više izvora. Svi koji su stigli da ga probaju, dok nije nestao, su tvrdili isto - punih usta su bili u čudu. Iznenađeni, zapravo potpuno zatečeni, kada sam im rekla da je bezglutenski. Pa šta ima u njemu, ako nema brašna? Mislim, ima brašna - od leblebije, dakle nije od žitarice. Mada, može u njega da se stavi i neko brašno od žitarice. U jednu sam veknu stavila malo heljdinog brašna. U drugu nisam. Rezultat je sličan. U oba slučaja hleb je zaista odličan.
Ovih dana (što zapravo znači: meseci...) ustajem bukvalno pre sabajle. Oko četiri sam naspavana skroz na skroz. Posledica je to podužeg već životnog staža i ko zna kojih još okolnosti. Recimo: onih prelepih petnaest godina u kojima sam imala po jedno dete mlađe od pet godina - i jako malo spavala i beskrajno zavidela onima koji su tvrdili da imaju nesanicu. Jer to znači da su u stanju da budu budni, što sam ja godinama sa mukom uspevala. Evo, ne znam imam li sada nesanicu i ja, ili sam samo prosto naspavana... ali počesto oko četiri - pet iz moje se rerne kućom šire mirisi. Posebno ovih dana, kad je na mnogo, ali stvarno mnogo kratkom raspustu, moja srednja milica, koja je sa sobom dovela i jednog beskrajno dragog dečka sa druge strane Planete. A punu kuću dece treba nahraniti.
Ovaj će hleb, odgovorno tvrdim, uspeti da napravi i onaj ko u kuhinju uđe sa dve leve ruke potpuno neskoncentrisan. Mislim, ni ja nisam bila u mnogo boljem stanju to jutro kad sam ga pravila. Pa sam u prvu veknu (onu što je malo crnja i nešto niža) zaboravila da dodam jabukovo sirće. U ove recepte za bezglutenske hlebove ide i prašak za pecivo i soda bikarbona sa malo kiseline (recimo: jabukovog sirćeta), jer bezglutenskim brašnima treba jača pomoć da narastu. Ono, biće hleb ukusan i kad se neki od tih sastojaka zaboravi - tu i jesam ostala potpuno u čudu. Obe su vekne bile potpuno neodoljive. Iako, moram priznati da je ova druga malo zgodnija.
'Ajde da ga još malo hvalim, jer ovaj hleb istinski jeste hvale vredan:
'Ajde da ga još malo hvalim, jer ovaj hleb istinski jeste hvale vredan:
- prvo i pre svega, postan je i bez glutena, a da to niko ne može da primeti
- mrvi se toliko minimalno, da mu to skroz oprostite i nimalo nije suv, čak ni sutradan - dobro, mora se staviti u pokrivenu posudu
- nema u njemu ulja nikakvog
- ni šećera
- ni kvasca
- riznica je proteina i hranljivih vlakana
- lepo se seče i neće vas postideti pred gostima - naprotiv
- savršen je sa nekim od pekmeza, poput kuminog pekmeza od kajsija - što smo uslikali
- i sa Jeleninim pekmezima od jagode i maline se složio super baš
- i sa orašastim namazima koje smo dobili na poklon nekom prilikom
- odličan je i sa ajvarom ili pinđurom
- ili humusom i avokadom
- ili paštetom od pileće džigerice
- ili samo sa malo sojinog putera... ili običnog
- ne mesi se - što je za neke od nas veoma važno
- niti se nešto posebno dugo muti
- isprljate samo jednu zdelu u kojoj ga smućkate - preporučujem da odmah napravite duplu meru, ili da se, kao ja, igrate i mućkate u njega različita brašna
- to mućkanje ne traje duže od 15 minuta, čak i kad ste dvostruko smotani tog dana
A evo i recepta:
- 150 g samlevenih oraha
- 150 g brašna od leblebije - e sad... kad sma pravila prvu veknu, imala sam pri ruci tačno 120 g i nije mi se dalo da otvaram novu kesu sa brašnom, pa sam dodala 10 g lanenog proteina i 20 g heljdinog brašna. A posle... (bukvalno deset minuta pošto sma prvu veknu stavila u rernu i osetila miris) sam rešila da napravim još jednu veknu, za koju sam otvorila novu kesu sa brašnom.
- kesica praška za pecivo
- 1/4 kašikice sode bikarbone
- 1/2 kašikice soli
- 230 ml nekog biljnog mleka - ovog puta sam koristila pirinčano i trebalo mi je nešto više tečnosti, pa sam dodala još oko 30 ml vode
- 1 kašikica sirćeta od jabuka
- 2 kašike čia semenki prelivene sa 4 kašike vrele vode
- 1 kašika semena koprive - opciono - ovo sam prosto imala inspiraciju da dodam
- semenke za dekoraciju
Samleti orahe, pa ima dodati brašno od leblebije, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so. Dobro promešati. Dodati mleko i sirće, pa opet dobro promešati.
U kalup za hleb staviti papir za pečenje i malo namastiti kalup nekim uljem - ja sam koristila maslinovo. Ovaj korak ne mora. Papir za pečenje je sasvim dovoljan, nego ja volim masno, pa uvek malo zamastim...
Posuti semenkama i peći oko 45 minuta. Proveravati povremeno da li se sredina peče ravnomerno kao i korica. Po potrebi prekriti hleb na neko vreme da se pruži prilika sredini da se dobro ispeče, a da korica ne pregori.
Recept sam pronašla na blogu jednog divnog mladog stvorenja koje se bori sa autoimunom bolešću primenom BEZ ishrane - bez glutena i bez šećera. I to izvrsno radi.
- 150 g walnuts (or use shop-bought ground walnuts)
- 150 g gluten-free flour blend (or sub plain flour if not gluten-free)
- 2 heaped teaspoons baking powder (ensure gluten-free if necessary)
- 1/4 teaspoon bicarbonate of soda (baking soda)
- 1/4 teaspoon salt to taste
- 230 ml unsweetened almond milk (or any other plant-based milk)
- 1 tablespoon apple cider vinegar (ensure gluten-free if necessary)
- to decorate (optional): mixed seeds
Preheat the oven to 180°C.
Place the walnuts in a food processor and pulse briefly until you get a fine powder (be careful not to blend too much, otherwise you’ll end up making walnut butter!)
Transfer the ground walnuts into a large bowl.
Add the gluten-free flour, baking powder, bicarbonate of soda and salt and mix well.
Add the milk and vinegar and mix again.
Transfer the mixture to a loaf tin (I used a one-pound loaf tin) lined with greased baking paper.
Scatter over mixed seeds to decorate, if desired.
Bake in the oven for 40-45 minutes, until risen and an inserted skewer comes out clean.
Leave to cool on a wire rack before putting away to store.
Ovo izgleda divnoo :) Da li moze umesto biljnog mleka kravlje ili potpuno zameniti sa vodom? Hvala :)
ReplyDeleteHvala puno za komplimente. Uvek može kravlje mleko umesto nekog biljnog. Nisam sigurna za vodu, nisam nikada probala samo sa vodom...
Delete