Sunday, February 17, 2019

veganski kuglof sa limunom i makom bez glutena




Dobila sam od kume novi kalup za kuglof, prelep - starinski i veoma neobičan - keramički je i ima žičanu armaturu.  Nisam do sada ni videla ovakav kalup. A danas nam na ručak dolazi moja draga prijateljica sa ćerkom, pa je prilika za svečano otvaranje ere novog kalupa. Još se jedan bezglutenski slatkiš pridružio kolekciji jela bez glutena koja su pre neki dan dobila i svoju posebnu stranicu u špajzu. Zavirite u taj novi kutak klikom na ovu rečenicu. Verujem da će vam se svideti.






Ovaj je kuglof pravljen po ovom receptu za mafine. Verujem da su mafini sa ovim sastojcima izvrsni, jer je ukus kuglofa odličan. E sad, što se izgleda tiče, to je već druga priča. On je recimo - sveden, da budem blaga. Ili robustan - jer je takva tekstura kolača. A još sam i u poslednjem momentu shvatila da nemam dovoljno badema (tako to biva kad su dve kuvarice u jednoj kuhinji...), pa sam stavila orahe, što je dodatno napravilo kolač i tamnijim i pogrubelo mu strukturu. Jesam dodala i jedno vegansko jaje, za svaki slučaj - da obezbedim da iz kalupa izađe u jednom komadu. Za mafine to ne bi moralo, jer se oni peku u manjim papirnim modlama, koje mogu samo da se sljušte - ne zahteva se od mafina da skliznu iz kalupa, zar ne? Tako da sam nekako ipak isplivala i napravila sam kuglof. Kakav? Pa, kakav kalup i kakvi sastojci, takav i kuglof - domaćinski, staromodni, da ne kažem - seljački u najlepšem smislu te reči. Jer nema u njemu belog lepljivog brašna, onog što kuglofima daje prefinjenost. Ovo je ukusan kolač, grube strukture, sa prijatnom aromom limuna. I još je i bez rafinisanog šećera. Idelano za pun zalogaj bez griže savesti.








Potrebni sastojci... za kolač:
  • 60 g kokosovog ili maslinovog ulja
  • 200 ml biljnog mleka
  • 4 kašike limunovog soka
  • 2 kašike narendane kore limuna
  • 8 kašika javorovog sirupa
  • 1 kašikica ekstrakta vanile
  • prstohvat soli
  • 3 kašike maka (nemlevenog), ali nije kraj sveta ni da stavite mleveni
  • 150 g mlevenog badema (stavila sam 50 g badema i 100 g oraha)
  • 150 g bezglutenske mešavine brašna (120 g kupovne bezglutenske mešavine sa gornje slike, i 30 g besan brašna - od lebelebije)
  • 1 kašika čia semenki potopljena u 3 kašike vode
  • 2 pune kašikice praška za pecivo
  • 1/4 kašikice sode bikarbone
za sirup:
  • 2 kašike soka od limuna
  • 4 kašike javorovog sirupa






Rernu podgrejati na 180°C. Podmazati i pobrašnjaviti kalup.

Ako koristite kokosovo ulje, malo ga zagrejte nad vrelom vodom ili u mikrotalasnoj, tek da ga otopite. U ulje dodajte biljno mleko, limunov sok, javorov sirup, ekstrakt vanile, so, mak i mlevene bademe.

Prosejte u ovu mešavinu brašno, prašak za pecivo i sodu bikarbonu.


Sve dobro izmešajte, pa dodajte malo mleka ako vam se smesa učini suvom. Prebacite u kalup za kuglof i pecite 15 do 20 minuta. Kolač treba da se podigne i blago zarumeni, a čačkalica kojom probamo da li je pečen, treba iz njega da izađe čista.







Dok se kolač peče, pripremite sirup za prelivanje kolača, tako što ćete pomešati limunov sok i javorov sirup. ovim sirupom prelite kolač odmah po vađenju iz rerne. 


Kolač potpuno ohladite pre sečenja.









For the cake:
  • 60 g coconut oil (or sub olive or vegetable oil)
  • 200 ml unsweetened almond milk (or any other plant-based milk)
  • 4 tablespoons lemon juice
  • 2 tablespoons lemon zest
  • 8 tablespoons maple syrup (or sub any other sweetener)
  • 1 teaspoon vanilla extract
  • Pinch salt
  • 3 tablespoons poppy seeds
  • 150 g ground almonds
  • 150 g gluten-free flour blend (or sub plain flour if not gluten-free)
  • 2 heaped teaspoons baking powder (ensure gluten-free if necessary)
  • 1/4 teaspoon bicarbonate of soda (baking soda)
For the syrup:
  • 2 tablespoons lemon juice
  • 4 tablespoons maple syrup



Instructions

For the cake:

Preheat oven to 180°C.  (350 degrees Fahrenheit)

Place the coconut oil in a large bowl and melt over a saucepan of boiling water or in the microwave (skip this step if using any other oil).

Once melted, add the milk to the same bowl along with the lemon juice, lemon zest, maple syrup, vanilla, salt, poppy seeds and ground almonds.

Sift in the flour, baking powder and bicarbonate of soda.

Mix well, adding a tiny splash more milk if it’s looking too dry.

Transfer mixture into bundt cake tin.

Bake in the oven for 15-20 minutes until risen and golden brown and an inserted skewer comes out clean.

For the syrup:

Whilst the cake is baking, mix together the lemon juice and maple syrup.

Drizzle it over the cake as soon as it's out of the oven - it will soak into the cake better when it's hot.

Be sure to wait for the cake to cool completely before cutting.



This cake tasted best eaten on the day it was made but keeps covered in the fridge for up to a few days. Leftovers taste best reheated in a dry frying pan or the microwave.









2 comments:

  1. Very interesting recipe and I don't think there would be any leftovers to refrigerate.

    ReplyDelete
  2. Wowww!! What an original recipe!!! It looks delicious!!! XOXO

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...